Ajuns la cea de-a XVIII-a editie, Targul de Turism al Romaniei se desfasoara in perioada 18-21 octombrie, la Bucuresti, si reuneste 220 de firme, in crestere cu 20% fata de editia de anul trecut. Firmele provin din 17 tari: Austria, Bulgaria, Egipt, Emiratele Arabe, Germania, Grecia, Israel, Italia, Olanda, Polonia, Republica Ceha, Romania, Spania, Thailanda, Tunisia, Turcia si Ungaria.
Manifestarea reuneste reprezentanti ai institutiilor publice, agentii de turism si touroperatori; autoritati si asociatii profesioanle din turism; statiuni turistice, complexe balneare; hoteluri, pensiuni, cabane, campinguri; servicii de alimentatie publica in turism, etc.
Cu un stand important este prezenta si Asociatia de Promovare si Dezvoltare a Turismului Maramures, condusa de Livia Sima. ”Suntem vecini chiar ministerul turismului, care are stand langa noi, si pot sa spun ca noi am facut deschiderea targului, cu cei patru ceterasi pe care i-am adus cu noi, dar si cu dansatorii. Lumea a venit sa vada ce se intampla, pentru ca avem si tapuritoare (n.r. – soliste) din Oas, dar si o oferta bogata de preparate traditionale”, a declarat Livia Sima.
Ea a precizat ca la editia din acest an a targului s-a prezentat o oferta turistica unica a Maramuresului si Oasului. ”Ne-am gandit sa promovam un produs turistic pentru zona de nord a tarii. La editia de anul viitor vom include si Salajul, astfel incat «produsul» va fi si mai divers, dar si mai unitar. Sunt aici reprezentanti ai pensiunilor si societatilor comerciale din Rona de Jos – noii membri in asociatie, Glod – cu o pensiune minunata, Oncesti, Desesti, Botiza, Huta-Certeze”, a mai spus Livia Sima.
In afara muzicii si dansului, standul a fost impodobit cu obiecte traditionale din cele doua zone folclorice, iar vizitatorii sunt serviti cu mancaruri specifice. ”Avem carnati, slanina, sunca, ceapa, malai… Caltabosi nu avem pentru ca se poate interpreta”, a mai adaugat Sima, pe un ton glumet, desi recunoaste ca turistii apreciaza preparatele din carne din nordul tarii.
Sursa: Meda Muntean