Vezi VIDEO
Tot mai multe femei care sunt pe cale sa devina mame aleg nasterea prin cezariana, considerand ca metodele traditionale nu sunt potrivite pentru sarcina lor. Nici maramuresencele nu fac exceptie. Medicii arata ca, in prezent, procentul celor care aleg sa nasca prin interventie chirurgicala este de aproape 50% din totalul gravidelor care se prezinta la maternitate, iar in unele perioade se trece mult de acest procent.
Specialistii baimareni spun ca nasterea prin cezariana a ajuns sa fie considerata o varianta mai usoara de a trece peste nastere si peste dureri, in loc sa fie vazuta ca o optiune medicala. Sunt si maramuresence insarcinate care se sperie de ideea unor complicatii care ar putea sa apara in momentul in care aduc pe lume un copil si prefera sa fie supuse unei interventii chirurgicale, sub anestezie. Potrivit medicilor, tinerelele sunt cele care refuza nasterile naturale.
„Controversele sunt legate de multe efecte nedorite asupra copilului si mamei, desigur, in urma operatiei cezariene. Ultimele statistici arata ca, in lume, cam 50% dintre femei nasc prin cezariana. La noi, fenomenul este in crestere din ce observam noi acum. Nasterile prin cezariana ajung sa fie egale sau chiar sa depaseasca nasterile normale. Foarte multe, de spaima de a nu suferi si a nu incerca durerile nasterii, pornesc cu ideea ca doresc numai cezariana”, a explicat, pentru eMaramures, seful sectiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, Laura Veronescu.
Cadrele medicale din maternitatea baimareana subliniaza faptul ca, atat pentru mama, cat si pentru dezvoltarea copilului, este mult mai indicata nasterea naturala. Recomandarile pentru operatia de cezariana se fac doar in cazul in care femeia insarcinata prezinta anumite probleme, care ar putea afecta fatul la venirea pe lume.
„Copiii nascuti prin cezariana fac mult mai frecvent alergii, pentru ca nu se incarca cu flora microbiana, prin vaginul mamei, dupa nastere sau prin alaptare in primele ore. Apoi este mult mai mare riscul de infectie, de obezitate – chiar cu 58%, deci aproape 60% -, este procentul la copiii nascuti prin cezariana”, a declarat Laura Veronescu.
In schimb, in randul lauzelor parerile sunt impartite. Unele dintre acestea se declara multumite de ideea nasterii prin cezariana, in vreme ce altele vad mult mai multe avantaje, chiar si pentru ele, la nasterea naturala.
„Cezariana am facut. Asa s-a recomandat de la domnul doctor. Si daca ar fi sa mai am o alta sarcina cred ca tot asa as alege. Mi s-a parut ca m-am recuperat mult mai repede decat as fi crezut. In prima zi am avut mici dureri, dar apoi au trecut. Si urmatorul cred ca tot la fel il nasc, prin cezariana”, a declarat Ioana Bozga, proaspata mamica.
„Am facut cezariana, din cauza varstei si pentru ca bebelusul a fost mare la nastere. A avut 4,2 kilograme. Nu a fost neaparat dorinta mea – asa mi s-a recomanda. De ce este naturala nasterea normala: bebelusul il poti avea cu tine exact din ziua nasterii. Aici, la cezariana, doar dupa trei zile il primim langa noi, abia in momentul in care ii putem asigura ingrijirile”, a marturisit Mirela Miholca, o alta maramureseanca aflata la maternitate.
Studiile recente arata ca bebelusii nascuti prin cezariana pot inregistra o serie de probleme medicale. Riscul pentru alergii la acesti copii este peste 23%, cel pentru infectiile gastrointestinale, creste la peste 46%, iar cel diabet este de 23%. Externarea mamelor care nasc normal se face la trei zile, daca nu survin complicatii, in vreme ce femeile care au suferit operatii de cezariana pot iesi din spital doar dupa sase sau sapte zile.
Sursa: Anca Popescu Glodan