Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfa si a relaxat unele conditii impuse ofertantilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, insa nu a modificat pretul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a castigatorului. Potrivit anuntului publicat azi, 16 mai, de Ministerul Transporturilor (MT), pentru persoanele fizice care participa in mod individual sunt necesare declaratii fiscale din care sa reiasa existenta unui venit mediu anual (sau dupa caz o cifra de afaceri medie anuala) de minimum 20 milioane euro rezultat din activitatile de transport de marfa, in ultimii trei ani financiari incheiati.
In mod similar, companiile trebuie sa aiba individual sau cumulat cu firme afiliate aflate sub control o cifra de afaceri medie anuala rezultata din activitatile de transport de marfa in ultimii 3 ani financiari de cel putin 20 milioane euro. Anterior, nivelul afacerilor trebuia sa fie de cel putin 100 milioane euro in ambele cazuri, pentru persoanele fizice acest rulaj trebuind sa fie genereat din activitatea de transport marfa.
In cazul asocierilor de investitori, este necesara existenta (cu privire la membrii grupului cumulat cu persoanele juridice afiliate aflate sub controlul acestora) a unei cifre de afaceri medii anuale rezultata din activitatile de transport de marfa in ultimii trei ani financiari incheiati de minimum 20 milioane euro.
In varianta initiala, ministerul a solicitat existenta unei cifre de afaceri medii anuale de minimum 100 milioane euro sau detinerea sub administrare de active in valoare de minimum 300 milioane euro in ultimii trei ani financiari incheiati. Pentru membrii grupului care detineau licenta de transport marfa se solicita cumulat o cifra de afaceri medie anuala de 30 milioane euro.
Noul calendar prevede ca potentialii cumparatori trebuie sa depuna documentele de participare cel mai tarziu pana la 23 mai, lista scurta cu investitorii precalificati urmand sa fie anuntata in aceeasi zi. Potentialii cumparatori inscrisi pe lista scurta trebuie sa depuna pana la 5 iunie oferta preliminara si neangajanta, comisia de privatizare urmand sa poarte negocieri cu fiecare dintre acestia incepand din 6 iunie.
Pentru participarea la licitatia cu oferta in plic, potentialii cumparatori trebuie sa depuna pana cel mai tarziu la 19 iunie documentele de participare care nu au fost solicitate in faza de precalificare, oferta de cumparare in plic sigilat si dovada privind achitarea taxei de participare la licitatie. Termenul pentru deschiderea ofertelor si anuntarea castigatorului a ramas data de 20 iunie.
Valoarea taxei de participare la licitatie, de 20.000 euro inclusiv TVA, si al garantiei de participare, de 10 milioane euro, nu s-au modificat. Si pretul de pornire pentru vanzarea pachetului de actiuni, de 797 milioane lei (180 milioane de euro), a ramas neschimbat.
Sursa: Mediafax