![]() |
![]() |
Directia Silvica Maramures detine 12 cabane, construite intre anii 1950 si 1996. Prima edificata a fost cabana Baicu din zona Dragomiresti, insa cea mai veche constructie care este astazi in proprietatea institutiei silvice judetene, fiind introdusa in circuitul turistic, este cabana Faina din zona Viseu, datand din 3 iulie 1905, dar initial aceasta a servit ca sediu al Politiei Locale. Argumentele oficiale pentru construirea cabanelor silvice au fost, conform consemnarilor vremii, de „deservire a nevoilor administrative ale Inspectoratului Silvic Judetean”, cum se numea institutia care a precedat actuala Directie Silvica. Practic, in respectivele edificii se organizau sedinte de lucru, reuniuni silvice si tot acolo erau cazati vanatorii, in special cei straini. Dar oricare alte ratiuni ar fi stat la baza deciziei institutiei silvice centrale sau judetene de a edifica la vremea respectiva aceste cabane, erau neinteresante pentru localnici, constructiile fiind la mare departare de zonele de locuit. Astazi, situatia s-a schimbat radical.
Dupa anii ’90, in apropierea unor cabane silvice din Maramures si-au facut aparitia investitii private, diversi administratori de firme cumparand terenuri forestiere in apropiere si edificand moteluri si pensiuni turistice. Insa incepand din ’95, cateva dintre cabanele detinute de institutia silvica judeteana au fost integrate in zone rezidentiale, fapt posibil prin retrocedarea unor zone forestiere din vecinatatea acestora catre urmasii fostilor proprietari, iar apoi prin decizii ale consiliilor locale de includere a respectivelor terenuri in planurile urbanistice cu functiunea de zona de locuit.
Peste toate aceste aspecte s-a adaugat o schimbare de functiune a cabanelor silvice, acestea ne mai fiind destinate exclusiv activitatilor silvice, ci fiind introduse in circuitul silvoturistic, fapt care a facut ca diversi civili sa inchirieze sau sa-si rezolve la mica intelegere cu sefii silvicilor sejururi in mijlocul padurilor urbane, sejururi care, de multe ori, se desfasoara extrem de zgomotos. Asa s-a declansat un val de reclamatii din partea riveranilor, fenomen acutizat in ultima perioada. In acest sens, cea mai expusa cabana din proprietatea Directiei Silvice Maramures este cea din zona Apa Sarata, situata la doar 5 kilometri de municipiul Baia Mare, pe teritoriul administrativ al orasului Tautii Magheraus.
Studiu de caz: cabana de la Apa Sarata
Cabana silvica de la Apa Sarata a fost data in folosinta in anul 1974, dar 25 de ani mai tarziu a fost mistuita de un incendiu. Tinand seama de succesul pe care l-a avut pana atunci cabana, ridicata intr-o zona de agreement in care au existat bai cu apa sarata, in apropiere de padurea Comsa, declarata arie naturala protejata, silvicii maramureseni au reconstruit-o in anul 2000, dotand-o cu gaz, incalzire si apa calda, facilitati pe care pe atunci le aveau putine cabane silvice din tara. Desi dispune doar de opt locuri de cazare, datorita apropierii de Baia Mare cabana de la Apa Sarata este una dintre destinatiile standard pentru chefurile potentatilor ajunsi in functii de conducere in institutii publice.
„Cabana de la Apa Sarata a fost construita in 1978 pentru nevoile administrative ale fostului Inspectorat Silvic Judetean si a deservit in principal activitatile ce tineau de sedinte de lucru, reuniuni – s-a si numit la un moment dat Casa Silvicultorului -, precum si pentru cazarea vanatorilor straini – a si fost dotata conform conditiilor cerute la vremea respectiva de vanatorii straini care veneau in Romania. Dupa revolutie, cabana a intrat in circuitul silvoturistic pentru ca Regia Nationala a Padurilor se bazeaza pe gestiune economico-financiara – adica trebuie sa introducem in circuitul economic toate resursele de care beneficiem si sa obtinem profit cat mai mare. De altfel, la Regia Nationala a si functionat un birou al silvoturismului”, a explicat Pavel Horj, directorul Directiei Silvice Maramures.
Sefii administratiei publice locale si cei ai institutiei care raspunde de respectarea ordinii si linistii admit existenta unui fenomen deranjant pentru cei care si-au cumparat cu bani multi terenuri in zona cabanei pe considerent ca vor locui intr-o oaza de liniste si avand asigurarea ca este o zona de locuit si nu una de agrement – daca manelele date la maximum in boxele cu care vin dotati chefliiipot fi integrate in activitatea de agrement.
„In Planul Urbanistic General, zona strazii 3 din Tautii Magheraus are functiunea de zona de locuit. Am acordat in acest sens autorizatii de constructii si cetatenii, de buna credinta, si-au construit acolo case. Din pacate, la noi democratia e prost inteleasa. Noi o intelegem cu galagie, cu scandaluri si cu conturbarea aproapelui tau si a linistii publice”, spune primarul Anton Ardelean.
Seful Politiei Tautii Magheraus a confirmat existenta mai multor reclamatii venite din partea localnicilor deranjati de chefurile celor care, la sfarsit de saptamana, inteleg in acest mod sa se deconecteze. „De mai multi ani, cabana, care initial se afla in administrarea Ocolului Silvic Tautii Magheraus, a fost data in administrarea Directiei Silvice si introdusa in circuitul turistic. Ne-am confruntat cu o serie de probleme referitoare la scandalurile declansate la cabanele din zona Apa Sarata. In urma insistentelor noastre cabana silvica a fost scoasa din circuitul turistic”, e convins comisar sef Violin Rogoz.
Si seful silvicilor maramureseni admite ca astazi zona in care a fost construita cabana e una speciala si sustine ca tocmai din aceasta cauza a scos-o din circuitul turistic. „Datorita dezvoltarii care a avut loc in zona respectiva, in acest moment cabana nu se mai afla izolta in mijlocul fondului forestier, ci este intr-o zona locuita, o zona urbana, motiv pentru care, la inceputul acestui an, ca urmare a mai multor sesizari a cetatenilor din zona, Comitetul Director al Directiei Silvice Maramures a hotarat scoaterea ei din circuitul turistic, ramanand doar o locuinta cantonala care deseveste nevoile Ocolului Silvic Tautii Magheraus”, a declarat Pavel Horj, directorul Directiei Silvice Maramures.
Chefuri de smecheri la „locuinta cantonala”
Problema “ocuparii” cabanei de la Apa Sarata se transeaza usor si dureaza cat o convorbire telefonica cu seful silvicilor maramureseni. Sigur, de platit nu plateste nimeni, sustin surse din sistem, poate pentru ca acolo nu se face silvoturism, ci silvogalagie. Ultimul caz facut public: cheful organizat in 25 iulie, cu ocazia zilei de nastere a presedintelui Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, ciolhan la care linistita padure a fost invadata de aproape 100 de oameni, veniti cu autocare, ca-ntr-o excursie in timpul serviciului si insotiti de taraful aferent, factor disperant pentru oamenii din vecinatate. In zona respectiva locuiesc opt familii.
I-am cerut sefului administratiei publice judetene sa lamureasca public motivul pentru care si-a organizat cheful cu taraf intr-o zona locuita, deranjand vecinii, si sa arate chitanta care atesta ca a platit Directiei Silvice Maramures taxa aferenta inchirierii in luna iulie a unei cabane scoasa din circuitul turistic in luna ianuarie, insa Zamfir Ciceu a refuzat sa dea orice detalii despre ciolhanul care, din pacate, s-a sfarsit dureros pentru invitatii sai, un sfert dintre acestia fiind internati in spital in urma unei toxiinfectii alimentare.
Scoaterea cabanei silvice de la Apa Sarata din circuitul silvoturistic nu este similara cu recuperarea linistii cerute de cetatenii care locuiesc in zona. Seful silvicilor maramureseni admite ca si dupa ce aceasta a fost eliminata din lista celor care pot fi inchiriate in scop de agrement, in padure mai vin diversi angajati ai institutiilor publice pentru cate un ciolhan in natura. Localnicii sustin ca pe langa presedintele Consiliului Judetean, la cabana ar mai fi facut chefuri sonore si diversi politisti din institutia judeteana, intrebandu-se cum poate politia locala, in aceste conditii, sa fie impartiala si sa respecte legea, impunandu-le chefliilor sa-si respecte vecinii si sa nu mai polueze fonic „o oaza de liniste”, asa cum scrie pe un panou publicitar din apropiere.
„Acolo exista cateva foisoare care permit iesirea unor colectivitati la socializarea la sfarsit de saptamana. Asa ca am continuat sa o mai imprumutam la diferite institutii ale statului pentru aceasta activitate, dar sub conditia de a nu deranja vecinii si nu mai tarziu de ora 22”, a recunoscut directorul Pavel Horj.
Avertizari inutile
Oficiali ai institutiilor statului sustin ca exista o persoana desemnata de Ocolul Silvic Tautii Magheraus care are in atributiile sale si instructajul vizitatorilor, iar pe cabana au fost montate afise care avertizeaza ca linistea trebuie pastrata. Actiunea a fost insa inutila, acestea fiind rupte probabil la primul chef.
„I-am cerut sefului de Ocol sa afiseze la intrarea in cabana obligatiile pe care le au turistii, respectiv de a pastra linistea si ordinea publica, precum si masurile care se vor lua impotriva acestora in caz ca nu se conformeaza. Au fost afisate aceste materialele in interiorul si exteriorul cabanei si de fiecare data cand sunt invitati in acea zona seful de Ocol sustine ca ii atentioneaza cu privire la respectarea linistii si ordinii publice. Cu toate acestea, am avut un caz in care s-au luat masuri de sanctionare contraventionala a unei persoane care se afla in aceasta locatie. Insa sunt ferm convins ca nu se vor mai repeta asemenea fapte, iar daca totusi se vor repeta, masurile impotriva celor care incalca prevederile legale vor fi aspre”, a declarat comisar sef Violin Rogoz, seful Politiei Tautii Magheraus.
Directorul Directiei Silvice Maramures spune ca responsabil cu avertizarea celor care vin sa „socializeze”-n padure e padurarul din Tautii Magheraus. „Padurarul titular de canton este acolo si este cel care aduce regulamentul la cunostinta celor care au acceptul Ocolului Silvic Tautii Magheraus sa participe la un picnic. Daca voi constata ca cetatenii au in continuare nemultumiri vizavi de modul in care se desfasoara aceste iesiri la iarba verde probabil ca vom interzice cu desavarsire alte activitati decat cele strict silvice”, a subliniat Pavel Horj.
Cheful lui Zamfir Ciceu
Scoasa din circuitul turistic, dar mentinuta pentru chefurile unor potentati, cabana de la Apa Sarata a devenit generatoare de nervi pentru riverani. Unul dintre acestia, a carui casa este chiar langa cabana, descurajat de implicarea lipsita de eficienta a politiei din localitate, si-a montat, in semn de protest un sistem de alarma pe care-l porneste atunci cand sonorul muzicii chefliilor depaseste pragul sau de suportabilitate. Asa s-a intamplat si la cheful organizat de presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, omul explicand ca grupul masiv care a descins in poiana din fata cabanei era insotit de un taraf in toata regula. Oamenii statului sustin insa, fals, ca atunci nu a fost galagie mare, iar cetatenii din zona nu au fost deranjati.
„Este celebra de acuma problema care au avut-o mai multi angajati ai Consiliului Judetean, dar din fericire atunci nu au fost deranjati cetatenii din zona. Din cate stiu eu nu a fost o manifestare care sa depaseasca anumite limite in ce priveste sunetul. Sunt informat de incidentul care a avut loc, dar mi se pare un pic disporportionata masura pe care a luat-o vecinul din zona respectiva, pentru ca fiind pe timp de zi nu tulbura atat de mult linistea vecinilor incat sa porneasca acea sirena”, crede directorul Directiei Silvice Maramures.
Si seful politiei din localitate sustine ca taraful invitat sa-l celebreze pe presedintele CJ Maramures n-a existat, implicit nu a fost zgomot, iar ei n-au stiut nimic, desi un vecin a pornit sirena de alarmare si a solicitat si prezenta unui echipaj al politiei din cauza zgomotului produs. „La Politia Orasului Tautii Magheraus n-au fost sesizari in acea zi. Noi n-am avut cunostinta de organizarea unei mese festive atunci, abia a doua zi am luat cunostinta de ceea ce s-a intamplat in zona”, a declarat comisar sef Violin Rogoz, seful Politiei Tautii Magheraus.
In canton, zgomot in canon
Oamenii care si-au construit case in zona cabanei de la Apa Sarata se declara invinsi de un sistem care in loc sa-i protejeze de manifestari care nu au nimic in comun cu civilizatia ii ignora. Pe una dintre aceste case a aparut deja un anunt de vanzare. Problema chefurilor zgomotoase s-a acutizat o data cu aparitia unei alte cabane, de aceasta data private, situata chiar vizavi de cea silvica. Aceasta ii apartine si este administrata chiar de un consilier local, fostul presedinte al filialei locale a Partidului Democrat Liberal, Pompiliu Ispasoiu.
Pe panoul care promoveaza cabana lui Ispasoiu, unul dintre primii care ar trebui sa-si respecte semenii, macar pe principiul ca acestia l-au ales in forul deliberativ al orasului, motto-ul este: „O oaza de liniste”. In realitate, chefurile de la cabana Poiana parca fac concurenta celor de la cabana silvica.
„Prima masura pe care am luat-o: nu am atestat cabana Romsilva si am cerut domnului director Horj sa fie scoasa din circuitul turistic. Noi nu vom mai da autorizare pentru a se desfasura acolo sindrofii si alte manifestari. Inteleg, pentru o zi onomastica, este sala de protocol, dar nu inteleg sa vii cu bandasii, cu formatia, cu megafoane si sa-i deranjezi pe care sunt riverani. Acolo am dat autorizatii de constructie, avem familii cu copii mici, cetateni care vin de la munca si care vor sa se odihneasca. Sigur ca deranjul este mare si am avut multe reclamatii, culmea ca acuma incep cu reclamatiile si sunt pe rol si cu cabana Poiana a consilierului local Ispasoiu”, a recunoscut primarul Anton Ardelean.
Declaratia edilului este sustinut si de seful politiei. „In ultima vreme, am avut mai multe sesizari telefonice din partea unor locuitori din zona Apa Sarata, de pe strazile 2 si 3, referitor la tulburarea linistii si ordinii publice de catre consumatori aflati in curtea unei societati comerciale aflate in zona”, a admis comisar sef Violin Rogoz.
In pofida sesizarilor, abia acum, la opt luni de la inceputul anului, un nou chef zgomotos a determinat autoritatile sa descopere ca „oaza de liniste” a consilierului local Pompiliu Ispasoiu functiona fara autorizatie. „Vom face cercetari, fiindca reclamatiile sunt pe rol. Acolo este un teren de fotbal, iar cei care vin acolo beau bere, chefuiesc, striga, aduc muzica. Cabana lui Ispasoiu are un spatiu generos, dar manifestarile continua afara. Noi vom analiza si, daca e cazul, vom retrage prin Consiliul Local autorizatia, desi nu tin minte s-o fi vizat in acest an, fiindca are si niste restante la bugetul local (taxe si impozite). Grav este ca aceste manifestari continua noaptea tarziu sau chiar pana dimineata”, a mentionat primarul din Tautii Magheraus.
Lipsa autorizatiei de functionare a cabanei turistice ce-i apartine consilierului local din Tautii Magheraus Pompiliu Ispasoiu i-a adus acestuia in 6 august, cu ocazia ultimului chef monstru, organizat intr-o zi de marti, o amenda de 6.000 de lei. Pompiliu Ispasoiu avea telefonul inchis si nu a putut fi contactat pentru a explica situatia creata care-i deranjeaza pe vecinii sai, carora, ironia sortii, tocmai el le-a vandut terenul, cu 2.000 de euro pe ar, pentru ca acestia sa poata sa se bucure de viata intr-o oaza de liniste.
„Muzica mergea foarte tare, oamenii aflati la cabana cantau, faceau galagie, deci era zgomot de o intensitate mare. Colegii mei s-au deplasat la fata locului, au luat masurile legale si au efectuat verificari cu privire la legalitatea functionarii acestui local. Am constatat faptul ca acesta functioneaza fara indeplinirea conditiilor prevazute de lege. In acest sens, am luat masura sanctionarii contraventionare cu 6.000 de lei si administratorului societatii i s-a aplicat un avertisment politienesc ferm prin care i s-a pus in vedere sa respecte prevederile legale si sa faca ordine in cadrul societatii pe care o conduce. Si persoanele aflate in curtea cabanei au fost sanctionate pentru tuburarea linistii si ordinii publice”, a subliniat comisar sef Violin Rogoz.
Promisiuni: fara chefuri la Apa Sarata
In conditiile in care seful politiei din Tautii Magheraus sustine ca scandalagii din padurea de la Apa Sarata au fost sanctionati frecvent, insa chefurile nu au incetat, efectul acestor amenzi pare nul, fapt admis si de primar. „Politia locala si Politia Romana au luat atitudine, de multe ori au dat amenzi, dar se pare ca acestea n-au efect. Si atunci noi vom retrage autorizatia de functionare a cabanei lui Ispasoiu (la Romsilva am facut primul pas). Decibelii nu trebuie sa ajunga afara, daca-i local, sa fie civilizat”, a declarat Anton Ardelean.
Seful Politiei Tautii Magheraussustine ca „in mare parte, amenzile se platesc”. „In cazul ultimei sanctiuni, cea de 60 de milioane de lei vechi, urmeaza ca administratorul societatii sa o plateasca pana in 6 septembrie, in caz contrar noi o inaintam Primariei si intra in debit, iar Primaria va executa silit bunuri ale respectivului administrator de firma pentru recuperarea sumei”, e convins comisar sef Violin Rogoz.
In lipsa eficientei masurilor luate pana acum pentru ca locuitorii din zona Apa Sarata sa poata sa traiasca civilizat, fara poluarea fonica ce tinde sa se permanentizeze in zona, factorii abilitati sa readuca situatia la normalitate sustin ca se vor adopta masuri noi si promit public ca totul va fi bine de acum inainte. Pavel Horj, directorul Directiei Silvice Maramures, spune ca le va recomanda angajatilor sai ca atunci cand mai sunt solicitari „sa ceara si acordul vecinilor din zona pentru ca fiecare parte sa fie macar pe jumatate multumita de cealalta”.
Seful politiei din localitate crede ca solutia e amplasarea unor noi avertismente si inaspirea amenzilor. „Am luat legatura cu Primaria orasului si am ajuns la concluzia ca ar fi bine sa instalam niste panouri de avertizare, lucru pe care o sa-l facem saptamana viitoare, panouri pe care o sa mentionam ca zona este locuita, este o zona rezidentiala, iar cetatenii care-si petrec timpul liber, respectiv turisti sau cetateni care vin cu alte scopuri in zona, trebuie sa respecte prevederile Legii 61, privind asigurarea linistii si ordinii publice, cat si a hotararii Consiliului Local nr. 59/2010, care se refera, in linii mari, la aceeasi problema. Urmeaza ca aceste panouri sa fie instalate pe domeniul public in mai multe locuri, iar cetatenii sa le respecte”, a declarat comisar sef Violin Rogoz.
Asadar, solutiile complementare gasite de autoritati pentru ca zona Apa Sarata sa redevina o oaza de liniste sunt: panouri de avertizare pentru pastrarea linistii, solicitarea acceptului vecinilor pentru viitoarele chefuri, amenzi pentru scandalagii si retragerea autorizatiei de functionare pe care n-o detine consilierul local Pompiliu Ispasoiu. Poate ar fi mai simplu de rezolvat aceasta problema printr-o singura decizie: sistarea activitatilor potential generatoare de zgomot in zona respectiva. Dar ne-am obisnuit sa ne gasim scuza: asa suntem noi, ne place sa ne complicam.
Sursa: Catalin Vischi