Vezi VIDEO
La fel de traditionala ca si sarbatoarea in sine este goana dupa cumparaturi. Cu doar cateva zile inainte de Pasti, maramuresenii iau cu asalt magazinele si pietele pentru a avea masa plina cu bunatati. Anul acesta, pentru bucatele traditionale o familie va trebui sa aloce intre 300 si 500 lei, fara a lua in considerare delicatesele pe care le gasim din belsug pe rafturile supermarketurilor.
Friptura de miel, drobul si platoul de aperitive, cu jambon, sunca si carnati de casa ajunge in acest an la sume considerabile. Miei se vand in targuri cu 10 lei kilogramul in viu, in timp ce preturile la produsele de porc pornesc de la 30-35 lei/kilogram. Cu toate acestea, lumea nu face economie, mai ales cand vine vorba de o masa de sarbatoare, alaturi de familie si de prieteni.
“Cam tot aceleasi preturi sunt. Nu am observat reduceri, nu semnificative neaparat, dar nu am observat sa fi scazut preturile nici macar cu cativa lei. Nu am taiat insa nimic de pe lista. Mai modest, asa, dar tot respectam traditia si produsele care se cumpara de Sfintele Sarbatori”, a declarat Ioan Moldovan. Altii prefera sa gateasca mai mult si sa cumpere mai putine produse semipreparate si spun ca asa ies mai ieftin.
“Eu tot timpul vin aici si cumpar. Nu mi se pare foarte scump. Sunt singura de sarbatori, asa ca mai renunt la unele lucruri, mai ales ca merg la masa la copii. Preturile sunt destul de bune, dar eu prefer sa prepar mai mult in casa, iesim si mai ieftin si le mananc mai cu pofta”, a marturisit Maria Filip.
De pe nicio masa de Paste nu trebuie sa lipseasca un cosulet de oua rosii. Astfel, cumparatorii vor trebui sa adauge la lista de cheltuieli minimum 20 de lei pentru oua si vopsea. Nelipsite de pe masa din noaptea de Inviere sunt si pasca, prajiturile si cozonacii. Kilogramul de prajituri de casa costa 30-40 lei, in timp ce pasca se vinde la preturi de circa 7-8 lei, iar cozonacul de 500 grame costa in jur de 5 lei.
“E scump. Am cheltuit circa 200 de lei, dar noi suntem pensionari. Am taiat multe de pe lista. Cum luam pensia mergem si platim taxele, ce mai ramane, in plus mai luam medicamente. Daca ne mai ramane ceva cumparam, daca nu…”, a declarat o pensionara iesita la cumparaturi.
Vanzatorii spun ca preturile nu au crescut fata de anul trecut si nu se pot plange de lipsa clientilor.
“Clientii cauta de obicei produse cat mai naturale, fara coloranti, fara emulgatori, fara E-uri, fara chestii de astea. Acum, inainte de Pasti se cumpara cel mai bine carnatul de casa, sunca, jambonul. Preturile la noi nu s-au marit fata de anul trecut, ba chiar le-am micsorat. Clientii au inceput sa vina, chiar stau la rand la noi”, a declarat Marcel, vanzator la un stand cu produse din carne de porc.
Platoul de branzeturi, dar si cel de legume de sezon sunt aproape nelipsite din meniul maramuresenilor. Pentru acestea, un comparator va plati in jur de 30 lei. Mai ieftine si mai accesibile sunt legumele de primavara, precum ceapa si usturoiul verde sau ridichile, care costa in jur de 2 lei legatura. De asemenea, de la o masa de sarbatoare nu poate lipsi nici vinul, care se vinde pe piata cu preturi ce pornesc de la 10 lei/litru.
Sursa: Tania Purcaru