Vezi VIDEO
Ca sa isi poate vinde laptele in piete, producatorii maramureseni sunt nevoiti ca luna de luna sa faca mai multe drumuri la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Maramures. Pe langa cheltuielile cu deplasarea, micii fermieri trebuie sa scoata bani din buzunare si pentru efectuarea analizelor de laborator pentru lapte. Mai mult, daca au nesansa ca rezultatele sa nu se nu se incadreze in parametrii impusi de normele europene, acestia nu-si mai pot vinde laptele in piete.
De la 1 ianuarie 2014, in piete poate fi vandut doar lapte conform. Noile reglementari ingreuneaza activitatea agricultorilor care sustin ca au de facut deplasari inutile, de completat mai multe hartii, dar sunt nevoiti si sa scoata bani in plus din buzunare. Unii dintre acestia vin de la distante foarte mari, deoarece, in Maramures, laboratorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din municipiul resedinta de judet e singurul unde se pot face astfel de analize.
“Am venit sa ne facem analiza la lapte. Trebuie sa venim de doua ori pe luna. Se renteaza si nu prea, pentru ca dupa cat lucram cam mult ne costa toate”, a spus unul dintre producatori.
O alta maramureseanca recunoaste ca “e foarte greu sa fii producator, deoarece e de platit, de facut acte. Trebuie sa facem analize de lapte de doua ori pe luna, una costa 25 de lei, apoi 11 lei. E foarte greu. Laptele tot acelasi va ramane, tot acelasi va fi, numai ca dam bani mai multi, eu cred ca era suficient si o data pe luna. Nu trebuia sa facem nicio analiza, ca n-o murit nimeni. Din contra, acum sunt multe imbolnaviri”.
Oficialii DSVSA Maramures spun ca lucrurile trebuie reparate din mers, in conditiile in care noile norme au intrat deja in vigoare. Abia la finele trimestrului, dupa ce se va face media intre rezultatele de pe primele trei luni, se va decide care dintre producatori pot vinde in continuare lapte pe piata. In ceea ce priveste laptele vandut direct la usa consumatorilor, specialistii avertizeaza ca acestia isi asuma riscul de a cumpara un produs pentru care nu s-au prelevat probe de laborator.
“Asta nu inseamna ca daca un producator are intr-o luna un parametru depasit nu-l poate compensa in luna urmatoare sau a treia luna, pentru ca se face o medie aritmetica. Daca parametrii se incadreaza, laptele e conform. Trebuie din mers sa facem analizele, sa putem la final de trimestru sa tragem concluziile: care vor fi producatorii care vor ramane sa vanda laptele prin vanzare directa si care sunt producatorii care pana in momentul cand vor face dovada ca au corectat deficientele vor intra si ei in circuitul de vanzare directa catre consumul public”, a explicat directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop.
Pana acum, la nivelul judetului s-a constatat ca doar 2% din analizele de laborator nu se incadrau in standardul impus de Uniunea Europeana. Calitatea laptelui e conditionata de celulele somatice si de numarul total de germeni existenti in lapte. Acesta nu trebuie sa depaseasca 100.000 de germeni/ml, iar numarul de celule somatice trebuie sa fie sub 400.000 de celule/ml.
Sursa: Camelia Tocaci