Vezi VIDEO
7.400.000 de lei, respectiv peste 1,5 milioane de euro, ii costa anual pe baimareni utilitatile din cele 60 de institutii de invatamant ale municipiului. Primaria Baia Mare e nevoita sa achite aceasta suma extrem de mare din cauza pierderilor de apa si a instalatiilor de incalzire vechi din unitatile scolare. Sunt institutii care au avut de platit chiar 40.000 de lei pe luna pentru gaz, apa si curent.
Cele mai mari facturi la utilitati sunt inregistrate in liceele care au un numar mare de elevi si care nu au beneficiat de reabilitari importante. Situatii critice din acest punct de vedere se inregistreaza la colegiile tehnice “Transilvania” si “Aurel Vlaicu”, unde, potrivit administratorilor, instalatiile nu au mai fost schimbate din 1950.
“Am avut la un moment dat o factura de aproape 25.000 de lei la gaz iar la apa, de aproape 10.000 de lei. O parte din pierderi s-au eliminat prin faptul ca s-au facut investitii si s-au pus centrale pe fiecare corp de cladire. S-a eliminat cam o treime din pierderi. S-ar elimina si mai mult daca s-ar schimba instalatia interioara de de incalzire – tevi, calorifere – si daca tamplaria ar fi innoita”, a declarat pentru eMaramures directorul Colegiul Tehnic “Transilvania”, Mircea Carausan.
Pentru a reduce cheltuielile foarte mari cu utilitatile, conducerile din numeroase institutii scolare au dispus sistarea incalzirii in timpul weekendului iar, seara, microcentralele sunt tinute la nivelul minim. La Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” masurile au fost si mai drastice, in sensul ca s-a decis mutarea elevilor.
“In ultima luna am avut de achitat 10.000 de lei pentru apa, iar la gaz 12.000 de lei. Curentul a fost 8.000 de lei. Economia pe care am putut-o face a fost prin comasarea tuturor claselor in cladirea A, de doi ani de zile cladirea B fiind inchisa”, a explicat directorul de la colegiul “Aurel Vlaicu”, Stela Blaj.
Autoritatile locale au inceput in toamna o campanie pentru reducerea consumului de gaz si apa in scoli. Viceprimarul Dumitru Matei a aratat ca in 25 de unitati din cele 60 de institutii de invatamant existente la nivelul municipiului au fost montati robineti speciali pe calorifere. In cazul acestora s-a reusit reducerea substantiala facturilor.
“Un liceu cu 700 de elevi consuma 3.200 metri cubi de apa pe luna si un liceu unde am intervenit, cu 900 de elevi, consuma 200 de metri cubi. Sunt 150 de milioane de lei in plus. Acum facem o diagnoza in tot ceea ce inseamna consum, metru cub de gaz pe metru patrat de cladire incalzita si intervenim acolo unde avem cele mai mari consumuri”, a precizatb Matei.
Reprezentantii primariei spun ca, dupa ce problema instalatiilor de incalzire va fi rezolvata, sumele cheltuite pentru utilitati se vor injumatati. In perioada urmatoare se vor face interventii si pentru inlocuirea conductelor vechi, pentru reducerea consumului de apa.
Sursa: Anca Popescu