La Palatul Victoria a avut loc azi, 10 iulie, o sedinta extraordinara a executivului, pe agenda de lucru fiind un singur punct – completarea Ordonantei Guvernului nr.119/1999 privind auditul intern si controlul financiar preventiv. Executivul a completat Ordonanta 119/1999 in scopul intaririi controlului cheltuielilor publice si al unei mai bune gestionari a banului public.
Potrivit prevederilor anterioare, daca controlorul financiar delegat dadea refuz de viza pe motiv ca plata respectiva pentru care s-a cerut viza de control financiar delegat nu are temei legal, ordonatorul principal de credite avea responsabilitatea ca, pe propria raspundere, sa efectueze plata.
”De acum inainte, Ministerul Finantelor Publice, prin unitatile de trezorerie ale statului, efectueaza plata si pentru sumele de bani pentru care controlorul financiar delegat a dat refuz de viza, numai daca Curtea de Conturi arata ca refuzul de viza este neintemeiat”, a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a precizat ca Executivul a pus in acord Legea nr.500/2002 privind finantele publice cu Ordonanta 119/1999, prin patru completari.
Una dintre acestea se refera la faptul ca cererile de deschidere a creditelor bugetare care sunt prezentate de ordonatorii principali de credite refuzate total sau partial la viza de control financiar preventiv trebuie sa fie prezentate MFP, impreuna cu copii ale refuzului de viza si copie dupa actul de decizie interna prin care ordonatorul de credite si-a asumat raspunderea efectuarii operatiunii refuzate la viza.
”In cazul cererilor de deschidere a creditelor bugetare prezentate de ordonatorii principali de credite bugetului de stat refuzate partial la viza de control, MFP, prin unitatile de trezorerie, accepta, in vederea decontarii, numai documentele de plata aferente cheltuielilor care nu au facut obiectul refuzului la viza. Deci, tot ceea ce nu inseamna document care nu a facut obiectul refuzului le acceptam la viza si putem solicita documente insotitoare cum ca banii se platesc pentru aceste scopuri”, a explicat Gheorghe Pogea.
Totodata, documentele de plata care sunt aferente cheltuielilor ce au facut obiectul refuzului de viza vor fi acceptate la plata de unitatile de trezorerie ale statului numai in cazul in care Curtea de Conturi constata ca refuzul de viza de control financiar preventiv delegat nu este intemeiat.
”Cu alte cuvinte, pentru a elimina toate neclaritatile si necorelarile dintre aceasta ordonanta si Legea finantelor publice, practic, unitatile trezoreriei statului pot sa plateasca inclusiv documente de plata care au fost refuzate, dar Curtea de Conturi afirma ca refuzul a fost neintemeiat”, a spus Gheorghe Pogea. El a afirmat ca, prin noile reglementari, s-a dorit eliminarea oricarei discutii si ambiguitati care pot sa apara in ceea ce priveste plata si cheltuielile publice efectuate.
Pe de alta parte, intrebat daca prin masura aprobata vineri va exista posibilitatea de a plati magistratilor doar salariile, nu si sporurile, Gheorghe Pogea nu a infirmat vehement.
„Am clarificat un lucru: Ministerul Finantelor Publice va plati toate solicitarile de deschidere de credite, inclusiv cele care au refuz de viza de control financiar delegat, daca Curtea de Conturi spune ca aceste plati si acest refuz este neintemeiat”, a afirmat Gheorghe Pogea.
Sursa: Agerpres