Asociatia 21 Decembrie 1989, condusa de maramureseanul Teodor Maries, i-a chemat pe revolutionari in fata sediului Guvernului, la o discutie cu privire la Legea Recunostintei, exprimandu-si totodata intentia pentru organizarea, in cursul saptamanii viitoare, a unor proteste stradale, in replica la intentiile de a modifica legislatia ce are in vedere acordarea subventiilor pentru revolutionarii din Decembrie 1989.
„Premierul Boc sper ca a fost dezinformat, sper sa se tina de cuvant si sa se aplece la dialog. Sper totusi maine ca PSD sa reactioneze asa cum trebuie, pentru ca sunt foarte multi revolutionari chiar la varful PSD-ului si nu ma refer aici la Iliescu, ci la unii senatori si deputati. Si nu cred ca sunt foarte fericiti de declaratia presedintelui lor. Sper ca domnul Crin Antonescu, in calitate de lider al USL, sa reactioneze pentru ca, de asemenea, are foarte multi revolutionari in PNL. Sper ca UDMR-ul sa reactioneze, pentru ca avem multi colegi revolutionari maghiari. Si ma bucur ca deocamdata, in toata aceasta ecuatie, nu a aparut inca o personalitate – presedintele Traian Basescu. Este singurul care in acest moment nu a avut nicio reactie. Vom vedea ce va face, ce va dispune”, a declarat intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei 21 Decembrie.
Revolutionarii au precizat ca vor lupta prin proteste stradale impotriva intentiilor declarate de majoritatea politicienilor de modificare a Legii Recunostintei, in sensul acordarii subventiilor doar pentru urmasii celor decedati sau raniti in Revolutia din 1989.
Ei au sustinut ca premierul Emil Boc ar trebui „sa nu uite” ca a ajuns in functia pe care o are in prezent datorita miscarii revolutionare din Decembrie 1989.
„Nu mi-as dori si nu le (politicienilor – n.r.) doresc revolutionari cu miile in Piata Victoriei. Nu suntem sindicate, nu suntem niste profesori, nici ingineri, nici muncitori, nici militari, noi suntem cei care am iesit, in Decembrie 1989, impotriva unui sistem. Avem curajul inca, si daca nu vom fi mii, cu certitudine cateva sute tot vom fi in Piata Victoriei si nu cred ca vreodata, atunci cand revolutionari au facut miting, le-a stat in fata vreo forta”, a completat Maries.
Unii membri ai Asociatiei 21 Decembrie au sustinut ca ar trebui sa fie deschisa o actiune de judecata impotriva declaratiilor facute de presedintele PSD, Victor Ponta, potrivit carora Teodor Maries si secretarul de stat George Costin ar fi emis 7.000 de certificate de revolutionari.
„Domnul Ponta a afirmat, si este clar ca in sufletul lui are aceasta dorinta, ca spera ca premierul sa o (modificarea Legii revolutionarilor – n.r.) duca pana la capat. Aici lucrurile sunt foarte clare”, a spus si Maries.
El a pledat totodata pentru organizarea in luna august a unui congres la care sa participe „revolutionarii autentici”.
La intalnirea de duminica de la sediul Asociatiei 21 Decembrie a fost prezent si secretarul de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 (SSPR), George Costin.
Premierul Emil Boc s-a pronuntat joi, la un post de televiziune, pentru acordarea subventiilor doar pentru urmasii celor decedati sau raniti in Revolutia din 1989.
„Cred ca (n.r. – stipendiile alocate revolutionarilor) se mai justifica doar pentru urmasii celor decedati in revolutie. Avem in analiza un asemenea demers, nu este usor, pentru ca este o tema sensibila si grea in acelasi timp, dar cred ca daca vrem sa fim corecti cu bugetul tarii si cu romanii ar trebui sa ne preocupe in primul rand soarta acelora care sunt urmasii celor decedati in revolutie sau raniti, restul cred ca deja 20 de ani sunt suficienti si cred ca ar trebui sa reintram in randul lumii in privinta drepturilor si obligatiilor”, a spus Boc, subliniind ca subventiile alocate revolutionarilor intr-un an reprezinta sume importante, care se ridica la milioane de euro.
Sursa: Agerpres