Perspectiva asupra ratingului suveran al Chinei ramane pozitiva, sustinuta de estimarile favorabile de crestere pe termen mediu si a dinamicilor solide a datoriei guvernamentale, se arata intr-n raport publicat azi, 26 aprilie, de agentia de evaluare financiara Moody’s Investors Service, transmite Reuters.
Agentia a confirmat la ‘Aa3’ ratingul atribuit obligatiunilor guvernamentale chineze in valuta si moneda locala, dar a avertizat ca autoritatile de la Beijing trebuie sa mentina un control strans asupra finantelor guvernelor locale si sa faca mai multe reforme in sistemul financiar pentru a asigura o crestere economica stabila si rapida pentru restul decadei.
‘Cresterea economica rapida, cuplata cu deficitul si datoria scazuta a guvernului central au furnizat ample posibilitati fiscale pentru gestionarea eventualelor riscuri in finantele guvernelor locale sau in sistemul bancar’, se arata in raportul Moody’s.
Agentia estimeaza ca ritmul real de crestere al economiei chineze se va atenua intre 7,5 si 8,5% in 2012 si 2013, de la un ritm de peste 10,3% in ultima decada. De asemenea Moody’s apreciaza ca expunerea financiara si comerciala a Chinei la problemele cu care se confrunta in continuare zona euro este de la moderat la scazuta.
China si-a redus obiectivul de crestere economica fixat pentru acest an la 7,5%, a anuntat luna trecuta premierul chinez Wen Jiabao, pe masura ce autoritatile de la Beijing incearca sa reechilibreze cea de a doua mare economie a lumii.
Daca China va inregistra cu adevarat o crestere de 7,5% va fi cel mai redus ritm de crestere inregistrat dupa 1990. Comparativ, in 2011 Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat o crestere de 9,2%, dupa un avans de 10,4% in 2010.
China a inregistrat trei decenii de crestere economica rapida in principal gratie exporturilor, insa incetinirea economiei globale si cresterea salariilor in interiorul Chinei ridica semne de intrebare cu privire la continuarea acestei tendinte. Recent, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat ca strategia economica a Chinei este nesustenabila si a cerut oficialilor de la Beijing sa adopte mai multe reforme pentru o economie de piata libera.
Sursa: Agerpres