Într-o zi cu semnificații aparte, de Sânziene, când se celebrează și Ziua Universală a Iei, respectând măsurile de siguranță impuse de autorități, a fost vernisată expoziția „Chipuri și cămeși”, prima expoziție după redeschiderea muzeelor.
„A fost o experienta nouă, dar frumoasă. Am dorit să trăim bucuria deschiderii acestei expoziții împreună cu prietenii muzeului și să dăm un semnal pozitiv publicului nostru, de care am fost nevoiți să stăm departe și de care ne-a fost dor…
Au răspuns invitației de a ne fi alături oameni dragi, colaboratori, colegi și prieteni ai muzeului și le mulțumim. Mulțumim doamnei conf. univ. dr. Delia Suiogan, prodecan al Facultății de Litere din Baia Mare, pentru descifrarea mesajelor cusute de țărănci în nopțile lungi de iarnă, pe frumoasele cămeși maramureșene ; mulțumim artistului fotograf Gabriel Motica, un „împătimit” al promovării Maramureșului, care a surprins în peregrinările sale mii de chipuri ce spun povești, iar o parte din ele le-a alăturat cămeșilor alese de noi din lada de zestre a muzeului; mulțumim doamnei inspector școlar Cristina Ioan, că ne-a fost alături, dar și pentru surpriza muzicală de la finalul vernisajului, ce ne-a transpus în lumea satului de odinioară și ne-a făcut să simțim acea emoție pe care numai muzica o poate da;”, spun reprezentanții muzeului.
Curatorul expoziției este Anamaria Nagy, care, ajutată de echipa muzeului și folosindu-se de simțul artistic deosebit, a realizat o expoziție ca o „poveste cu îngeri” ce pune în valoare simplitatea și frumusețea cămeșilor maramureșene.
Expoziția rămâne deschisă până în date de 30 august, în sala de expoziții temporare a muzeului.