Municipiul Chisinau a marcat implinirea a 572 de ani de la prima atestare documentara. Cu aceasta ocazie primaria a organizat hramul orasului, care a avut loc in perioada 13-14 octombrie. La eveniment a participat si o delegatie din Baia Mare, formata din reprezentanti ai Colegiului National ”Vasile Lucaciu” insotiti de primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, si consilierul local Cristian Niculescu Tagarlas.
Baimarenii au fost intampinati chiar de catre primarul capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoaca, caruia i s-a acordat un cadou simbolic cu insemnele judetului Maramures. Primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel i-a inmanat omologului sau moldovean o diploma de onoare, pe care l-a numit ”prietenul meu”.
”Cred ca trebuie sa ne extindem relatiile si in est. Orasul Baia Mare este infratit cu orase din UE si datoria noastra este sa cream o punte de legatura si cu orase din est si, mai ales, unde sunt romani. Chisinaul poate reprezenta un model de dezvoltare comunitara la nivelul Republicii Moldova si e bine sa colaboram cu ei”, a declarat primarul din Baia Mare.
Maramuresul, recunoscut prin bisericile de lemn
Consilierul local Cristian Niculescu Tagarlas l-a completat, spunand: ”Suntem aici in contextul in care Baia Mare are nevoie de o largire a sferei de relatii economice si culturale mai ales. Maramuresul poate da un exemplu de pastrare a valorilor romanesti. Trebuie ca aceste regiuni istorice ale Romaniei sa conlucrze. Maramuresul trebuie sa sustina, prin izvoarele traditionale pe care le are, toate zonele istorice ale Romaniei si poate da un exemplu in pastrarea traditiilor si valorilor romanesti.”
La randul sau primarul Chisinaului a spus ca poate invata din experienta alesilor baimareni. Dorin Chirtoaca a spus ca prezenta baimarenilor il bucura foarte mult. ”In orasul dumneavoastra nu am fost. In Maramures, stiu insa bisericile, care sunt foarte frumoase. Ma bucur ca pot colabora cu primarul Cristian Anghel. El stapaneste foarte bine actul administrativ, fiind la al 5-lea mandat. Stie exact cum functioneaza administratia publica locala si foarte mult conteaza asta. Experienta dansului ne poate fi utila in a o transfera pentru rezultate bune la Chisinau.”
Degustare de vinuri din ”colectia de aur” a Moldovei
Prezenta la Chisinau le-a oferit baimarenilor si prilejul de a vizita cea mai lunga crama din lume. Vizita delegatiei din Baia Mare la combinatul de vinuri de la Milestii Mici, situat la circa 20 kilometri de Chisinau, a fost insa prea scurta pentru ca baimarenii sa poata parcurge intreaga crama.
Aceasta a intrat in anul 2007 in Cartea Recordurilor, dupa ce a fost validata ca fiind cea mai lunga din lume si cu cea mai mare capacitate de depozitare. Invitatii au avut, totusi, ocazia sa deguste din vinurile aflate in ”colectia de aur” a Republicii Moldova, insa numai cateva pentru ca in total in crama sunt circa 2 milioane de butelii, alese ”pe spranceana”.
Sursa: Ioana Osan