Reprezentantii Centrului International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO) din Romania au cerut Comisiei Europene sa faca presiuni asupra guvernantilor de la Bucuresti pentru a rezolva problema consumului si traficului de droguri. Intr-un document transmis la Bruxelles, dar si la ONU, respectiv la Departamentul de Stat al SUA, ei au aratat ca autoritatile romane “au fost indiferente de cele mai multe ori” in privinta acestui flagel, fapt care a facut ca tara noastra sa ajunga pe locul 4 in Uniunea Europeana la consumul de substante psihoactive si psihotrope, in conditiile in care acum doi ani nici macar nu se afla in evidente ca ar avea astfel de probleme.
Oficialii CIADO au citat un raport al centrului de monitorizare de la Lisabona, in care se arata ca in Romania ar exista o piata de 7% la comenzile de droguri pe internet si au subliniat ca acest procent “pune mari semne de intrebare asupra existentei politicilor de prevenire si combatere a consumului”.
“Toata legislatia europeana in materie nu doar ca este ignorata, dar nu exista vointa politica de raliere a acesteia la legislatia interna. Agentia Nationala Antidrog, cu un buget de 4.5 milioane de euro (cel mai mic din Europa), asigura doar salariile si utilitatile de functionare, nu si finantarea de programe si proiecte nationale de prevenire si combatere, statutul sau fiind contrar asumarii raspunderii din perioada de preaderare la UE, in sensul in care functioneaza de doi ani ca un simplu serviciu in cadrul Ministerului de Interne, fara personalitate juridica si fara a fi ordonator de credite”, subliniaza raportorii CIADO.
Reprosuri au fost facute si in privinta taxei pe viciu, despre care s-a aratat ca e folosita de Ministerul Sanatatii “dupa propriile reguli”, fara a se specifica procentele pentru servicii de combatere a viciilor. Referitor la implicarea Ministerului Educatiei s-a aratat ca aceasta ar fi zero si ca se uita sa se aplice strategia UE pentru droguri intr-un mod unitar si permanent.
Sunt parati la Comisia Europeana inclusiv cei din Ministerul Finantelor, care, potrivit legii, ar fi trebuit sa gestioneze un cont in trezoreria statului cu sumele confiscate ca urmare a infrctiunilor legate de droguri. “Constatam dupa 6 ani ca acelasi minister nu doar ca nu a deschis contul conform legii, dar nu se pot oferi informatii unde sunt fondurile colectate si daca au fost colectate prin executare silita”.
Totodata, cei de la CIADO s-au aratat ingrijorati de faptul ca “persoanele arestate pentru infractiuni la legea drogurilor sunt eliberate de instante pe banda rulanta”.
CIADO Romania este singura organizatie neguvernamentala care deruleaza programe alternative antidrog la nivel national. Ea este afiliata la structura europeana de lupta impotriva drogurilor – EURAD – Europe Against Drugs.
Sursa: L.C.