Parlamentarul UDMR a precizat că mai sunt foarte puţine mine în România care folosesc cianuri în procesul de extracţie, astfel încât modificările legislative nu ar avea efecte negative din punct de vedere economic.
Eckstein Kovacs doreşte în acest fel să blocheze proiectul aurifer de la Roşia Montană, pe care îl consideră un pericol pentru mediu. El a precizat că va cere şi altor colegi din Senat să îi sprijine iniţiativa legislativă pentru modificarea Legii minelor şi celei a apelor.
Compania româno-canadiană Roşia Montană Gold Corporation a organizat dezbateri publice în mai multe oraşe transilvănene pentru a convinge populaţia că activitatea nu va fi nocivă pentru mediul înconjurător.
Asemenea, întâlniri vor avea loc şi în Ungaria, unde subiectul cianurilor este extrem de sensibil după accidentul ecologic produs în Baia Mare, la fosta societatea Aurul. Atunci, în urma ruperii iazului de la Bozânta, cianurile au poluat inclusiv Tisa, fapt ce a determinat autorităţile maghiare să acţioneze în instanţă firma româno-australiană şi statul român.
Sursa: Meda Muntean