Turul Franţei 2019 s-a închis astăzi, cu etapa de gală de la Paris, însă clasamentul final nu a mai suferit modificări, runda fiind una de „promenadă”, care s-a încheia la sprint, unde s-a impus australianul Caleb Ewan. Egan Bernal devine, astfel, primul columbian din istorie care câştigă Marea Buclă.
În ultima etapă din Alpi, favoriţii nu s-au atacat, fiind mulţumiţi cu trena dusă de Jumbo Visma, care l-a distanţat pe Alaphilippe. Din cauza vremii, etapa a 19 a fost neutralizată, iar runda a 20-a a fost scurtată drastic. Astfel, sâmbătă am avut în meniu o etapă foarte scurtă de doar 59,5 kilometri, dar cu o căţărare teribilă – Val Thorens -, lungă de 33 de kilometri.
Se anunţau artificii, judecând după cât de mici erau diferenţele la general, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „Rechinul” Nibali şi-a salvat Turul, cu o victorie din evadare, însă în pluton a fost „linişte”. Toţi s-au mulţumit cu trena dusă de George Bennett şi, mai ales, Laurens De Plus, care l-a îndepărtat pe Julian Alaphilippe. Un puncheur, acesta a visat până în ultima săptămână că poate duce tricoul galben la Paris, însă Alpii au fost prea duri pentru posibilităţile lui. Cu 13 kilometri înainte de finalul de pe Val Thorens, francezul de la Deceuninck-Quick Step a fost distanţat şi a coborât până pe 5 în clasamentul general.
În aceste condiţii, Geraint Thomas nu a fost atacat, lucru cumva de neînţeles. Dacă Steven Kruijwijk are alibiul că obţine în sfârşit un loc pe podium într-un mare tur, toţi se aşteptau ca Emanuel Buchmann să încerce ceva. Mai ales că Muhlberger, colgeul său de la Bora, a preluat trena de la De Plus, când belgianul a ajuns la capătul puterilor.
Egan Bernal a îndeplinit o simplă formalitate, devenind la 22 de ani al treilea cel mai tânăr rutier care ajunge în galben la Paris.
Tânărul care a impresionat pentru prima oară în Turul Bihorului (2016) a devenit primul columbian din istorie care se impune în Turul Franţei.
Mai mult, chiar şi în absenţa lui Froome, Ineos a reuşit dubla, pe locul doi la general clasându-se câştigătorul de anul trecut, Geraint Thomas. Asta în condiţiile în care echipa britanică (fostă Sky) a părut mai nepregătită ca niciodată. Deşi a sosit cu Moscon, Kwiatkowski şi Poels, aceştia au fost o mare dezamăgire, Van Baarle fiind cel mai bun locotenent pentru Bernal şi „G”.
Altfel, de notat că între primii 4 clasaţi la general diferenţa e mai mică de 2 minute. Niciodată în istoria Turului nu s-a mai înregistrat un ecart atât de mic.
- Tricoul galben: Egan Bernal
- Tricoul verde: Peter Sagan
- Tricoul alb cu buline roşii: Romain Bardet
- Tricoul alb: Egan Bernal
- Cea mai bună echipă: Movistar