Începerea şcolii sau a grădiniţei aduce nu doar entuziasm, bucurie şi emoţie, ci şi un risc mai mare de îmbolnăvire. Pentru a nu fi luat pe nepregătite, citeşte mai jos câteva dintre cele mai frecvente afecţiuni în această perioadă, dar şi “trucul perfect” pentru ca tu şi copilul tău să nu vă confruntaţi cu ele.
Virozele respiratorii
Schimbarea de anotimp, contactul cu alţi copii, pauzele active în curtea şcolii, neadecvarea vestimentaţiei la temperatura de afară – toate pot creşte riscul unei simple răceli sau a virozelor respiratorii. Chiar şi stresul poate afecta sistemul imunitar al copilului. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să vorbeşti cu el, să îl sprijini moral, oferindu-i în acelaşi timp şi o alimentaţie bogată în minerale şi vitamine.
Tulburările digestive
Aflat în colectivitate, copilul va lua contact cu alţi copii, dar şi cu mai multe obiecte sau suprafeţe, de cele mai multe ori pline de microbi şi viruşi. De aici până la probleme digestive nu mai e decât un pas. Tocmai de aceea, înainte de începerea şcolii, dar şi pe parcursul anului vorbeşte-i celui mic despre regulile de igienă şi asigură-te că le respectă.
Bolile copilăriei
Acolo unde sunt mulţi copii, creşte riscul de apariţie a uneia dintre bolile copilăriei. Aşadar, dacă copilul tău nu a făcut încă oreion, pojar sau varicelă, există acest risc de îmbolnăvire, mai ales dacă se întâmplă ca în colectivitate să apară un asemenea caz. Aici, însă, poţi doar să îl avertizezi pe copil despre risc şi să îi enumeri câteva dintre cele mai frecvente simptome tocmai pentru a fi pus în gardă din timp.
Conjunctivită
Diverşi viruşi, bacterii sau pur şi simplu un coleg “contaminat” sunt doar câteva dintre cauzele conjunctivitei. În colectivitate, aceasta se transmite foarte uşor, aşa că, dacă cel mic se plânge de ochi înroşiţi, mâncărimi la ochi, sensibilitate la lumină, e semn că trebuie să faceţi o vizită la medicul oftalmolog. E bine să îi aminteşti despre regulie de igiena şi, din nou, să îi creşti imunitatea prin diverse metode.
Anxietatea
Şi copiii pot fi stresaţi sau anxioşi la începerea şcolii. Suntem tentaţi să credem că după câteva zile sau săptămâni, aceste stări vor trece, însă nu este întotdeauna aşa, ba chiar dimpotrivă. Copiii ceva mai timizi, cei care provin din familii în care stările conflictuale sunt des întâlnite, copiii cărora nu le place sau nu se integrează în colectivul de la şcoală sunt mult mai predispuşi acestor stări negative. Susţinerea lor morală, dar şi sfatul unui specialist ar putea rezolva destul de uşor stările de anxietate, stres sau depresie.
Pentru toate situaţiile de mai sus, imunitatea şi starea emoţională a copilului sunt foarte importante. Fizic şi psihic, cel mic poate fi ajutat de suportul tău moral, o alimentaţie bogată în minerale şi vitamine, dar şi de unele suplimentare alimentare naturale, cum este şi sucul de cătină Hipy.
Bogat în minerale şi vitamine (C, complexul de B-uri, E, K, PP, fosfor, fier, calciu, potasiu, magneziu etc.), sucul de cătină Hipy este un tonifiant excelent, prevenind sau ameliorând considerabil anemia, răcelile sezoniere, depresia, anxietatea sau chiar alte afecţiuni mai grave. Certificat ecologic, sucul de cătină albă presat la rece este realizat prin cea mai bună metodă de conservare, şi anume congelarea, metodă prin care se păstrează nealterate proprietăţile fructelor proaspete.