În fiecare an, pe 6 decembrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și al femeilor.
Sfântul Nicolae este cunoscut pentru faptele bune pe care le-a făcut pentru cei săraci sau bolnavi și pentru credința în Dumnezeu.
Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280 în localitatea Patara, pe teritoriul Turciei de astăzi.
Părinţii săi, Teofan şi Nona, au murit în timpul unei epidemii, când Nicolae era copil. După moartea părinților a fost crescut de un unchi, care era episcop în acea zonă. De la unchiul său, Nicolae a învățat despre creștinism și la vârsta potrivită s-a hotărât să devină preot.
A dus o viață plină de rugăciune, milostenie și credință în Dumnezeu și în cele sfinte. De aceea, pentru comportamentul său a fost ales şi hirotonit episcop al cetăţii Mira, (astăzi Kocademre, Turcia). Iar pentru că propovăduia creștinismul, păgânii cetății au hotărât să-l închidă în temniță împreună cu alți creștini.
Nicolae nu a stat mult timp închis pentru că, atunci când Constantin cel Mare (306-337) a ajuns împărat, a fost eliberat împreună cu ceilalți creștini.
În anul 325, Nicolae a participat la Sinodul Ecumenic de la Niceea unde, potrivit tradiției, a primit darul de a face minuni.
În tradiția creștină, Nicolae este cunoscut pentru numeroasele minuni pe care le-a săvârșit de-a lungul vieții. În timpul unei călătorii pe mare, ambarcațiunea pe care se afla Nicolae a fost lovită de o furtună puternică. Unul dintre marinar s-a lovit cu capul de catarg și a murit. Văzând scena, Nicolae s-a rugat la Dumnezeu și marinarul s-a ridicat, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
O altă minune se spune că s-ar fi petrecut în Constantinopol. Nicolae a salvat trei oameni care urmau să fie decapitați. Aceștia se aflau în închisoare și a doua zi urmau să fie omorâți. Cei trei s-au rugat la Dumnezeu și a doua zi, Nicolae a venit la cel care a decis decapitarea oamenilor și l-a convins să-și schimbe decizia.
Nicolae a murit în jurul anului 345, în localitatea Mira.
Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care se spune că izvorăşte un lichid incolor, numit „Mana” sau „Santa Mana”.
Potrivit tradiţiei, episcopul lăcașului amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvântează şi-l împarte credincioşilor.