Punerea in valoare a trecutului istoric al Baii Mari a ”dezgropat” nu doar relicvele fostului Rivulus Dominarum, cum era cunoscut odinioara urbea de pe Sasar, ci si privatizarea cladirii Minerul, pe care fostul FPS a gestionat-o prost de la cap la coada. Municipalitatea nu mai spera sa redobandeasca imobilul, care a fost odata sediu pentru primarie, insa si-a propus sa recupereze o parte din el, mai precis sala de cinematograf.
Desi a trecut aproape un deceniu de la vanzarea actiunilor hotelului-restaurnat Minerul catre o firma din Liechtenstein – anonima si atunci si acum – cladirea s-a degradat in loc sa devina simbolul centrului vechi, asa cum a fost in ultimul secol. Anul trecut chiar au inceput sa se traga semnale de alarma de inspectorii in constructii, care au aratat ca accesul in zona trebuie restrictionat din cauza riscului producerii de accidente in urma desprinderii tencuialei de pe pereti si a bucatilor din zidarie.
Reprezentantii companiei Curitiba Invest Establishment, care detin pachetul majoritar de actiuni al fostului complex hotelier – 70%, au lasat cladirea in paragina imediat ce au semnat contractul de vanzare-cumparare. Fortati de imprejurari, s-au apucat de lucrari, care par sa fie doar de fatada tinand cont ca inainteaza in ritm de melc. Cel mai probabil, acestia vor sa justifice in fata oficialilor de la AVAS, cu care se judeca de peste trei-patru ani.
Primaria Baia Mare nu poate forta proprietarul sa restaureze cladirea
Un salt spectaculos s-a putut vedea in ultimele saptamani, lucrarile la acoperis fiind aproape de finalizare. Termenul de executie a fost fixat insa abia pentru la anul,iar pana atunci se poate intamplaorice. Cladirea are nevoie de reparatii de si mai mare anvergura, dar nimeni nu stie cand se vor face pentru ca presupun cheltuieli importante pe care proprietarii se pare ca nu vor sa le faca.
Viceprimarul Istvan Ludescher a spus ca proprietarii nu au cerut niciun aviz pentru reabilitarea cladirii si presupune ca va mai trece multa vreme pana ce se va intampla acest lucru. ”Sunt exigente foarte mari in ce priveste efectuarea lucrarilor pentru ca e vorba de un monument istoric. ”Si costurile ar fi in aceste conditii pe masura, pentru ca ar depasi cu mult un milion de euro, pentru ca aceasta a fost valoare aproximativa a restaurarii doar a unei cladiri din proiectul Millennium.
Hotelul-restaurant Minerul ar necesita o investitie de 3-4 milioane de euro
”Noi nu putem influenta lucrurile. Proprietarul face lucrarile in limita fondurilor disponibile. Totusi, e un pas important faptul ca s-au facut lucrari la acoperis si ca nu mai ploua in cladire”, a mentionat viceprimarul. El a aratat ca pentru cladirea Minerul ar fi nevoie de o investitie de circa 3-4 milioane de euro, astfel incat activitatea hoteliera sa poata fi reluata.
Istvan Ludescher a recunosct insa ca in conditiile in care cladirea ar fi renovata complet, la fel ca si restul obiectivelor din centrul vechi, cheltuielile ar putea fi recuperate destul de repede. ”Este cladirea reprezentantiva a centrului istoric, iar daca ar fi pusa la punct si ar capata aspectul dorit ar fi un punct de atractie pentru multa lume si ar putea deveni un centru comercial.”
Statul se judeca de cativa ani cu firma din Liechtenstein
Primaria Baia Mare nu mai spera sa obtina cladirea, pe care a incercat sa o dobandeasca pe cale judecatoreasca invocand in instanta faptul ca pe vremuri a fost sediu al administratiei locale prin anii 1907-1908. Actiunile au fost inaintate, in paralel, cu procesul deschis de AVAS impotriva firmei din Lichtenstein, dar niciuna nu a ajuns la vreo finalitate.
Statul inca se mai judeca cu proprietarii, care au fost dati in judecata pentru ca nu si-au respectat angajamentele luate in contractul de vanzare-cumparare. Potrivit clauzelor, Curtiba ar fi trebuit sa investeasca din 1998, de la preluarea actiunilor, pana in 2002 circa 1,2 milioane de dolari ca sa nu fie obligata sa plateasca penalitati de 360.000 de dolari, adica exact cu suma cu care a prealuat hotelul-restaurant.
Aceasta este singura sanctiune la care poate fi trasa la raspundere compania, pentru ca FPS nu a stabilit in contract si o clauza de reziliere, ceea ce a facut ca proprietarul, Uri Marcuse, sa ignore actele semnate cu oficialii statului. Tocmai din acest motiv au existat suspiciuni in legatura cu vanzarea, care nu au fost lamurite insa nici pana in prezent.
RomaniaFilm nu vrea sa renunte la mina de aur din Baia Mare
Datorita sanselor mici de a recapata cladirea prin baza Legii 10 privind retrocedarea imobilelor, autoritatile locale si-au concentrat atentia asupra cinematografului Minerul, care nu a facut obiectul vanzarii cladirii. Sala a ramas in proprietatea Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF) RomaniaFilm, aflata in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, ceea ce a lasat o portita alesilor din Baia Mare.
Anul trecut, primaria a inaintat o adresa in care si-a manifestat intentia sa preia cinematograful, insa raspunsul celor de la Romania Film a fost negativ. Primarul Cristian Anghel a aratat ca ”nu a fost agreata cererea noastra”. Recent, municipalitatea a facut demersuri direct la ministerul de resort si i-a trimis lui Adrian Iorgulescu o mapa cu toata documentatia legata de istoricul cladirii.
Primul contact al ministrului Iorgulescu cu solicitarea alesilor locali a fost in toamna anului trecut, exact in Piata Millennium, cand reprezentantul guvernului l-a insotit pe premier la Sarbatoarea Castanelor si cand a privit ”monstruozitatea” din centrul vechi si a cerut lamuriri in legatura cu ruina.
Ministerul culturii trebuie sa decida soarta salii de cinema
Primarul Cristian Anghel a aratat ca s-a intocmit un proiect de hotatare de guvern in care s-a cerut ”transmiterea unei cote parti din imobilul si terenul aferent din domeniul privat al statului si din administrarea RADEF Romania Film in domeniul public al municipiului Baia Mare si in administrarea consiliului local”.
In nota de fundamentare s-a precizat ca ”in cladirea cu parter si doua etaje pe langa cinematograful «Minerul» a mai functionat un hotel si o unitate de alimentatie publica care in aceasta perioada sunt in curs de reabilitare, precum si alte spatii comerciale la parter” si s-a aratat ca, in cazul preluarii, va fi amenajata la standarde actuale.
”Am fi cu un picior in Minerul, ceea ce ar fi un lucru bun. Sala are o acustica foarte buna si in plus in zona nu este o alta la fel de mare”, a declarat primarul. Coordonatorul proiectului Millennium Business Centre, Petre Mitru, a afirmat si el ca au existat cereri pentru organizarea de evenimente cu peste 200 de invitati, numarul maxim al salii din cladirea M3, care nu au putut fi onorate. ”As prelua si maine sala, pentru ca e nevoie de una mare in care sa aiba loc spectacole artistice sau stiintifice”, a spus Petre Mitru. Cinematograful Minerul are aproximativ 500 de locuri.
Raspunsul ministerului este asteptat inca. Autoritatile au mentionat ca nu vor sa il preseze pe ministru ca sa nu deranjeze cu insistenta lor. Cert este ca miza dobandirii salii cinematografului ”Minerul”, inchis de aproape 10 ani, este mare mai ales in conditiile in care perspectivele de dezvoltare a centrului istoric sunt extrem de mari. Prin urmare este explicabila amanarea rezolvarii problemei.
Sursa: Meda Muntean