Vezi VIDEO
Ca la piata s-au certat consilierii maramureseni, din cauza unui proiect aflat pe ordinea de zi a sedintei de astazi, 19 aprilie. Taraboiul a pornit in momentul in care s-a propus aprobarea oportunitatii demararii procedurilor pentru tunelul pe sub Muntele Gutai. Spiritele s-au aprins nu doar intre putere si opozitie, ci si in sanul grupurilor PNL si PSD. Proiectul a fost contestat vehement de catre liderii USL din Consiliul Judetean, care au reclamat ca lansarea lui in aceasta perioada tine de campania electorala, drept urmare au cerut sa fie pus in discutie dupa alegerile locale. Votul pentru amanare si votul pe proiect au fost repetate de nu mai putin de sase ori, pentru ca nici uselistilor si nici democrat-liberalilor nu le-a iesit… numaratoarea.
O incurcatura au creat si cinci consilieri liberali si social-democrati, din Maramuresul istoric, care au ridicat mana pentru aprobarea proiectului, atragandu-si reprosuri din partea colegilor de partid. La final, disputa a ramas insa in coada de peste, fiecare tabara sustinand ca a avut castig de cauza.
Proiect de campanie electorala
Presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man, a declarat, in plen, ca a propus aprobarea proiectului in aceasta perioada pentru ca abia acum cadrul legislativ permite demararea unui parteneriat public-privat si pentru ca ar exista interes din partea mai multor investitori straini pentru a se vedea conditiile de colaborare pe un asemenea plan de dezvoltare. “Proiectul ar trebui depus la Secretariatul General al Guvernului pentru a fi inclus in strategia de dezvoltare. Este vorba doar de oportunitate, urmand ca tot in fata dvs. sa se revina pentru urmatorii pasi. /…/ E in interesul maramuresenilor sa votati acest proiect”, a aratat el.
Liderul grupului PNL din consiliu, Marinel Kovacs, a atacat dur explicatiile democrat-liberalului, aratand ca proiectul de hotarare ar fi trebuit sa fie prezentat in comisiile de specialitate de catre Man si nu de catre angajati din cadrul institutiei. “Nimeni nu contesta oportunitatea acestei idei, insa dvs. n-ati catadicsit sa veniti sa discutati acest proiect in comisii. L-ati trimis pe Dan Cocosila. /…/ Cred ca ne-ati desconsiderat patru ani, dar, in mandatul urmator, veti avea posibilitatea sa veniti si sa sustineti acest proiect”, a spus el, trimitand la faptul ca ideea tunelului e pur electorala.
Suparari intre social-democrati
”E hazliu, din punctul meu de vedere, sa vorbim astazi despre oportunitate”, a replicat si social-democratul Gabriel Zetea, reprosandu-i sefului administratiei maramuresene ca ar incerca sa duca electoratul cu zaharelul. El a mentionat ca nu vede viabila ideea tunelului pe sub Gutai in contextul in care legatura cu Ucraina, pe Podul Istoric de peste Tisa, e compromisa, iar restul conexiunilor rutiere ale Maramuresului sunt de proasta calitate.
Replica lui Zetea a starnit insa reactii chiar in randul colegilor sai de partid, consilierul Petru Batin plangandu-se ca se simte jignit de declaratiile privind inutilitatea unui tunel spre Maramuresul istoric. “Ma jigniti, asa ceva nu se poate! Cum puteti spune asa ceva”, a vociferat el, fiind acompaniat si de cativa liberali care reprezinta zona Maramuresului istoric.
Cinci uselisti impotriva „vantului”
Neintelegerile au escaladat in momentul votului. Mai intai s-a supus atentiei amanarea proiectului, unde s-a obtinut egalitate in doua randuri. Ulterior Mircea Man a trecut la votul pe proiect si s-a creat o adevarata harababura, pentru ca nu pusca numarul consilierilor prezenti cu cel al mainilor ridicate. Ba erau 14 la 14, ba 15 la 15, ba 16 la 14, in contextul in care figurau in sala 32 de alesi judeteni.
Situatia a fost cu atat mai tensionata cu cat trei consilieri PNL – Nicolae Mutiu, Valer Koman si Timis Gavrila – au fost „pentru” aprobarea proiectului initiat de Mircea Man iar in timpul repetarii votului liderul de grup, Marinel Kovacs, a incercat sa-i convinga sa isi lase mainile jos. Si doi pesedisti au fost in favoarea tunelului – este vorba despre Petru Batin si de Tiberiu Valean, ambii din Maramuresul istoric. Niciunul nu a vrut sa faca declaratii in fata camerelor de luat vederi, insa au mentionat ca nu aveau cum sa fie impotriva cata vreme proiectul este unul foarte important pentru comunitatile pe care le reprezinta.
Contradictii in privinta votului final
La final, rezultatul votului a ramas… in ceata. S-au contabilizat 16 maini ridicate pentru proiectul tunelului si 14 abtineri. Disputa a continuat insa, pentru ca reprezentantii USL au declarat ca initiativa a cazut, in timp ce presedintele Consiliului Judetean a afirmat sus si tare ca s-a obtinut majoritatea pentru pomovare, deoarece ca in sala ar fi fost doar 30 de consilieri din moment ce doi nu au votat „pentru” si nici nu s-au abtinut.
Tot in sedinta de astazi a Consiliului Judetean, uselistii au obtinut amanarea unui alt proiect initiat de catre Mircea Man, proiect care viza darea in folosinta gratuita pe termen limitat a unor imobile de pe Valea Borcutului catre Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului. Argumentele consilierilor USL au facut referire si in acest caz la campania electorala, mentionandu-se ca o astfel de masura necesita o reulare a discutiilor. Cladirile vizate sunt in perimetrul fostului centru de plasament, respectiv al Castelului Pocol, pentru care se intentioneaza si crearea unui parteneriat cu Consiliul Local Baia Mare. Episcopia a vizat un bloc de locuinte, o centrala termica, respectiv terenul aferent, pentru infiintarea unei case de batrani.
Sursa: Larisa Cordea