Vezi VIDEO
Numeroase mine din Romania au primit o noua functionalitate de-a lungul anilor, dupa ce s-a incheiat activitatea miniera. Pe modelul salinelor de la Praid, Turda sau Slanic Prahova, mai multe galerii au fost transformate relativ recent in puncte turistice. Speologii din Maramures incearca promovarea unei astfel de initiative si la noi in judet, masura avand numeroase beneficii atat in plan economic, cat si din punct de vedere al gestionarii unor astfel de spatii care, in prezent, sunt lasate in paragina.
Turisti din Romania, dar si din alte tari ar putea vizita minele din Maramures, daca acestea ar fi transformate in galerii cu scop turistic. Aceasta este ideea pe care o inainteaza speologii din judet, in contextul in care cele mai multe dintre galerii sunt nefunctionale si, mai rau decat atat, nu sunt securizate corespunzator. In opinia acestora, transformarea minelor in galerii deschise publicului sau in muzee subterane ar rezolva aceste probleme, dar ar aduce si venituri consistente.
„Prin demersurile noastre, tocmai asta am incercat, sa atragem atentia asupra acestor situri care sunt vizitabile si nu foarte complicat, fara foarte multa echipare turistica, fara foarte mare impact asupra mediului, turism care pe scara mondiala se practica. Este un turism de nisa si cu efecte benefice in plan economic. S-ar rezolva problema evitarii accidentelor, s-ar putea tine un control, ar fi beneficii in plan economic si, totodata, si pentru protectia mediului, tinand controlul asupra efectelor negative posibile asupra mediului”, a explicat Traian Minghiras, membru al Clubului de Speologie „Montana” din Baia Mare.
Un proiect de modificare a minelor din judet in puncte turistice a fost inceput de catre Consiliul Judetean impreuna cu mai multe institutii in anul 2006. Conform reprezentantilor Clubului de Speologie „Montana” din Baia Mare, care au luat parte la acea vreme la proiect, demersul a ramas la stadiul de colectare a bazelor de date si inventariere a obiectivelor, insa ulterior nu s-a mai intamplat nimic. Acestia arata insa ca, fara investitii foarte mari, mai multe galerii din judet ar putea deveni destul de usor puncte de atractie pe harta circuitelor turistice miniere.
„Cel putin galeriile care sunt sapate manual si care nu au efect negativ asupra mediului, bineinteles ca s-ar putea amenaja, prin actiuni intreprinse, operatiuni care trebuie sa se faca pentru a le integra intr-un circuit turistic, fara foarte mari investitii – amenajarea la sursa ar fi unul dintre aceste demersuri care s-ar putea face”, a mai aratat Traian Minghiras.
Proiectul de transformare a minelor in puncte turistice ar trebui sa inceapa cu un studiu de securitate miniera si de stabilitate, conform specialistilor. Ulterior, expertii in domeniu ar trebui sa vina cu solutii prin care sa poata fi realizat acest lucru cu amenajari minime.
Sursa: Gabriela Kuhajda