Cireșele sunt fructe gustoase și hrănitoare, cu un puternic efect detoxifiant și acțiune depurativă; de aceea, consumul acestora este recomandat în mod special persoanelor care suferă de reumatism, gută, constipație, litiaza biliară și renală.
Cireșele sunt compuse într-o proportie de peste 70% apă, iar restul de 30 la sută este reprezentat de vitamine din complexul B (B1, B2, B6) – necesare pentru alimentarea cu energie a organismului, magneziu – valorile scăzute ale acestuia duc la starea de oboseală și chiar depresie. Aceste fructe conțin si bioflavonoide, acid elagic, antocianine și melatonina.
Melatonina este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos şi este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene. Deci, dacă vrei să adormi mai repede este suficient să mănânci câteva cireşe.
Cantitatea mare de apă pe care o conțin le face ideale în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii (63 calorii la 100 grame), previn deshidratarea, conferă senzaţia de saţietate, graţie fibrelor solubile din compoziţie şi scad nivelul de colesterol negativ din organism.
Cireșele au numeroase calități:
– depurative;
– remineralizante;
– au efect energizant fizic și mental;
– antiinfecțioase (amplifică reacțiile de apărare ale organismului);
– diuretice;
– contribuie la regenerarea țesuturilor.
Pigmentul antocianic din cireşe, care dă culoarea roşie fructului, este recunoscut pentru efectele sale de reducere a inflamaţiilor şi a durerilor, reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele şi reduce riscul de boli de inimă şi diabet. De asemenea, poate avea efecte miraculoase şi asupra creierului, prevenind instalarea unor boli neurodegenerative cum sunt demenţa sau boala Alzheimer.