Ultima ora de dirigentie a semestrului trecut a constituit pentru clasa a V-a G a Scolii Gimnaziale „Dr. Victor Babes” din Baia Mare un moment special, prin lansarea primului volum de poezii al elevului Mihai Palincas. Evenimentul a fost posibil datorita incurajarilor oferite permanent de familia lui Mihai si, astfel, versurile au parasit „bratele fauritorului”, ajungand, asa cum scrie Mihai, „in mainile cititorului”.
Lansarea volumului s-a facut in prezenta familiei, a conducerii scolii (dir.adj. Camelia Varga), a profesorilor Ramona Muresan, Simona Marcu si Andrea Suba, precum si a colegilor de la sectia germana (clasele V – VII) ai lui Mihai.
Spre surprinderea noastra, am regasit in aceste versuri, alaturi de nota ludica inerenta versurilor unui copil, o maturitate neasteptata pentru varsta autorului. Universul familial, populat de mama (Mama), tata (Tata), surori (Iulia, Sabina, Surorii mele) si cunoscuti (Amicul meu, Mein Freund) este relationat constant cu dimensiunea spirituala a existentei umane.
Abordand teme grave de meditatie precum timpul (Anii), universul (Lumea) si chiar moartea (Cand voi muri), Mihai se dezvaluie ca o fire contemplativa, intr-un amestec de inocenta si profunzime a gandirii care confera un farmec aparte acestor prime incercari literare. Dincolo de mici stangacii (adorabile, de altfel), stau versuri de o incantatoare plasticitate: „Dar din vant vorbe am prins,/ Pe care nu le-nteleg,/ Dar de ele tot ma leg.” (Un poet). Torentul de intrebari puse cu inima deschisa a unui copil care nu intelege rautatea lumii noastre, a adultilor, ar trebui citit cu luare-aminte: „De ce ne razboim?/De ce nu ne iubim?/De ce ne batem joc?/De ce ne oprim pe loc?//De ce nu avem rabdare?/De ce nu avem ardoare?/De ce nu ne rugam?/De ce ne laudam?” (De ce?.)
Firul rosu al volumului publicat la Editura Sfantul Ierarh Nicolae pare a fi tematica religioasa (deloc surprinzator, daca ne gandim ca tatal lui Mihai este preot), iar poezii precum Dumnezeu, Ingerul, Biserica, Cine?, Dorul sau De Pasti vin sa confirme ideea voiculesciana a simplitatii credintei pentru cei care cred, fara a avea nevoie de algoritmi mistici pentru credinta lor.
Dumnezeu e simplu, credinta este simpla pentru un copil cu sufletul deschis spre lumea sensibila din jur. Poate ca nu ar strica nici pentru noi, adultii, sa ne oprim din vartejul ametitor al lucrurilor marunte care pun stapanire pe noi, asa cum ne indeamna si Mihai in poezia Zbaterea lumii.
Copii ca Mihai ne dau speranta ca nu e totul pierdut, ca viitorul ar putea fi mai bun, ca materialismul si inversunarea de azi mai pot fi invinse. Familia micului nostru poet este, la randul ei, un exemplu de incurajare a creativitatii copiilor, de educare in spiritul unor valori morale sanatoase. Pentru aceasta, i se cuvin felicitari, iar lui Mihai ii dorim ca ingerul poeziei sa-l mai viziteze si de acum inainte si sa ne mai ofere astfel de momente frumoase.
Prof.Ramona Muresan (mandra diriginta a lui Mihai)
PS: transcriu poezia „Zbaterea lumii”, la care am facut referire in articol
Zbaterea lumii
In lumea asta multa zbatere este
Si acest lucru niciodata nu se opreste.
Fiecare undeva ne grabim,
Dar unde mergem nu stim.
Oamenii nu se opresc,
Unii chiar se imbrancesc.
Lumea asta nu se-opreste
Si deloc nu-ncetineste.
Timpul e ani,
Timpul e bani.
Secolele trec rapid,
Noi parc-am avea un zid.
Nu ne dam seama cat de putin insemnam,
Cat de putin in universul mare valoram,
Ne repezim si ne laudam,
Unii cu altii urat ne purtam.
Lumea se zbate,
Deloc nu poate
Sa inceteze,
Sa se calmeze.
Unii urat vorbim,
Unii mai mult cartim.
Noi ne zbatem
Si nu scoatem
Intelesul vietii pamantesti,
Intamplarea vietii ceresti.
Zbaterea lumii e neincetata,
Pe langa noi trece neobservata.
Ne zbatem,
Ne batem,
Dar nu observam, seama nu ne dam,
Ce se intampla cu noi,
Ca suntem in al vietii roi.
Dumnezeu ne protejeaza,
Oriunde ne vegheaza.
El pe pamant ne-a pus,
Sa fim credinciosi ne-a spus.
A vrut sa vada de ce suntem in stare,
Daca suntem ale Lui diamante rare.
Mihai Palincas
Textul si fotografia tanarului poet ne-au fost trimise pe adresa redactiei Emaramures.ro.
Asteptam si de la alti cititori ai eMaramures.ro sa intre in actiune si sa ne semnaleze evenimentele care se petrec sub ochii lor. Puteti trimite text, foto, video pe adresa redactiei: stiri@emaramures.ro.
Sursa: Emm