Motto-uri: -„O bucurie traita de unul singur nu-i nicio… bucurie”!
(Paul Antoniu)
– „Nu exista nimic mai frumos pe lume decat, prin muzica, sa te apropii de Dumnezeu si sa-I rasfrangi lumina asupra semenilor” (L. van Beethoven).
De fapt este o minicronica la un eveniment muzical-cultural pe care l-am dedicat, in primul rand, melomanilor cinefili din urbea noastra gandindu-ma, cu amaraciune, la bietul cinematograf „Dacia” care e pe duca ( am fost doar doi spectatori la un film romanesc mult apreciat si premiat la un festival international), iar filmele de la televizor, vai si-amar de capul lor. Onoare exceptiilor rarissime!
Evenimentul de care vorbeam s-a desfasurat timp de patru dupa-amiezi, intre 14 – 17 septembrie a. c., sub egida Bibliotecii „Petre Dulfu” (director dr. Teodor Ardelean), mereu gazda primitoare ale celor mai importante evenimente cultural-artistice oferite cu generozitate tuturor baimarenilor, celor dornici sa-si infloreasca sufletele cu tot ce se petrece mai frumos ACOLO, in acea Catedrala, precum ne este drag s-o numim, caci pe altarul ei candela adevaratei culturi se mistuie necontenit pentru toti cei dornici, cu piosenie, sa-i calce pragul.
In cadrul programului desfasurat in perioada amintita, sub genericul „Zilele cinefilului meloman”, am propus ( din filmoteca personala) proiectia a patru filme-capodopere din cinematografia mondiala ( “Amadeus” cu opt premii Oscar si “Simfonia iubirii”, inspirat din viata si creatia lui L. van Beethoven ), si cea autohtona („Ciprian Porumbescu” si „Darclee” ).
Evenimentul in sine l-am dedicat, in primul rind, iubitorilor Marii muzici, pe care uneori, (mai nou tot mai de) ii putem vedea cum ii aplauda frenetic pe artisti slujitori ai genului, care ne mai onoreaza cu prezenta pe la diferite manifestari mai mult sau mai putin cultural-artistice, cand pe scenele din piete (mai ales…) fac legea acele „vedete” care scot pe gura istericale si ne poruncesc cu insistenta sa…”ridicati manuteleee, hai suuus de tooot…”, penibilul prestatiei lor atingand cote maxime, pentru ca „asta se cere”!
Acum eu o iau pe scurtatura si, dezamagit, zic: Programul „Zilele cinefilului meloman” a fost un rasunator… esec, pentru mine in primul rand, pentru ca eu, naivul, am pus totul la cale, incepand cu optinerea aprobarilor (fara probleme…) pana la impanzirea urbei cu afise pe la institutiile admnistrative, vitrinele librariilor, institutii de cultura, anunturi in presa, ba chiar si promovarea in biserici, in zi de duminica, de catre cativa cucernici preoti, buni prieteni. Cu toate acestea, la toate proiectiile, participarea a fost intre 8 si 10 melomani /seara.
Tot cu acest prilej le-am oferit, celor interesati si cateva exemplare din volumul recent aparut- „Zodiile lui Orfeu” O istorie sentimentala a Muzicii universale – (200 de biografii si mari evenimente muzicale, in 860 de pagini / 1kg ).”Pretul benevol” am scris cu litere groase pe un bilet asezat la vedere.
Tot la vedere era si o butelie cu vin rosu, din care sa se serveasca (benevol…) toti cei care imi vor onora oferta. Interesul starnit a fost unul peste asteptari: un volum – pe bani! – a ajuns la o familie (doi parinti si o fetita prescolara ) de sinceri melomani, pe un colaborator l-am cadorisit cu un volum, iar un alt volum a ajuns la un „cineva” (asa mi s-a recomandat) care , in prealabil m-a atentionat: ” Daca pretu-i benevol, atunci eu, uite, renunt la berica – portia de azi si cu banii economisiti iti cumpar volumul, maestre. OK?” Fie”, i-am zis. La locul indicat, pe sest, mi-a strecurat 2 (doi) lei, costul unei jumatati de berica. „Fie”, mi-am zis, frecandu-mi, de barba incaruntita, bancnotutele verzi.
La final doresc sa subliniez (cu rosu’ !) faptul ca: pentru aceste „ciudatenii” baimarene, cu autori anonimi, eu nu arat cu degetul spre nimeni. Sa fie clar! Eventual doar spre mine ar trebui pentru ca, in naivitatea mea, prea m-am considerat un… cineva in orasul nostru. Vax albina!
P.S: Pana una-alta, mari sperante imi pun in efectul benefic al Apelului National pentru Cultura lansat ( inspiratie divina?) in aceste zile de catre D-l Primar Catalin Chereches, celui care, noi baimarenii, s-ar cuveni sa-i oferim un loc de cinste in casa de dinainte a sufletelor noastre, si clipa de clipa sa-i fim alaturi in zbaterea Domniei Sale pentru ca, peste cativa ani, orasul nostru sa devina Capitala Culturala a Europei. Luati-ma si pe mine in echipa. Va rog frumos! Doamne ajuta-ne!
Sursa: Paul Antoniu