Încă în plin sezonul al ciupercilor, hribii şi gălbiorii proaspeţi sunt prin toate pieţe ori supermarketuri.
Şi am avea mai multă marfă românească, dacă în ţara ar exista destule centre care să se ocupe de colectarea şi ambalarea ciupercilor. Pentru că plătesc mai bine, tot străinii se bucura de producţia noastră.
Familia Pop adună ciuperci din pădurile din preajma Lăpușului de ani buni. Obişnuieşte să le livreze prospăt culese direct clienţilor.
„Nu culegem cantităţi mari, nu avem depozite, nu comercializam în pieţe sau pe marginea drumului, ci livrăm la domiciliul clienților din Cluj dar și alte mari orașe. Pe lângă asta, avem un colaborator care se ocupă de hribi şi gălbiori culeşi din Maramureș ca aceștia să ajungă în Italia sau Austria. Acest colaborator are mașini cu lăzi frigorifice și depozite.”
Există înă suficienti culegători în Maramureș care își vând ciupercile la margine de drum. Preţul pentru o găleată de hribi începe de la 40 de lei, în funcţie de cum negociază cumpărătorul. Culegătorii petrec circa 2 ore în pădure până umplu o găleată. Acest obicei este întâlnit la culegătorii din Cavnic și Budești.