O solicitare a venit neașteptată în ședința de Consiliu Local de joi, când primarul Călin Bibarț, vorbind în numele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, a cerut o permisiune consilierilor. A cerut să se aducă din județul respectiv 10 mii de tone de gunoi menajer la groapa de gunoi din Arad, întrucât instituția menționată ar avea dificultăți cu gestionarea deșeurilor. Vorbim despre gunoi menajer, nu industrial, care ar fi necesar să fie trimis până la sfârșitul anului, scrie specialarad.ro.
Cerința nu a fost privită cu ochi buni de către consilierii locali, chiar dacă la fața locului a venit să aducă lămuriri și administratorul FCC Environment, Andrei Popescu, în a cărei concesiune se află la ora actuală groapa de gunoi. Popescu a afirmat că nu este pentru prima oară când au preluat astfel de solicitări, după cum a spus chiar și Bibarț în intervenția sa. Deși au fost cazuri izolate, astfel de preluări de gunoi în groapa din municipiul Arad au mai sosit în trecut de la Caraș Severin și Bihor.
Primul care a luat cuvântul să își justifice abținerea de la vot a fost consilierul local Cristian Galea (PMP), care era îngrijorat în legătură cu termenul preconizat pentru atingerea capacității maxime a ultimului sector construit al gropii, anume anul 2023. Călin Bibarț i-a răspuns însă că FCC e în procedura de a extinde sectoarele, lucru confirmat apoi și de administrator.
Andrei Popescu a motivat interesul companiei pentru astfel de preluări, spunând că aducerea deșeurilor reglează profitabilitatea companiei, specificând că „37 mii de tone sunt prevăzute ca o poartă de echilibru pentru menținerea tarifelor în actuala bază”, întrucât au rămas neschimbate din 2012, iar așa – prin aducerea acestor cantități de gunoi din alte zone – se adaugă bani în bugetul firmei. Despre atingerea capacității maxime, acesta a spus că ultimul sector, cel cu numărul 15, are termenul de închidere programat pe decembrie 2023 sau ianuarie 2024, astfel că – în conformitate cu graficele de dezvoltare – urmează să se construiască sectoarele 16 și 17 până în martie 2023, așadar nu există pericol de depășire a capacității nici dacă se preia gunoi suplimentar. Mai mult, a explicat administratorul FCC, se estimează o scădere a gunoiului menajer în următorii ani, lucru determinat de funcționarea stațiilor de sortare. Există preconizarea ca până în 2035 să nu se producă gunoi menajer mai mult de 10% din totalul deșeurilor.
Cu toate acestea, cererea Consiliului Județean Maramureș rămâne pe „hold”, din moment ce nu s-a obținut numărul necesar de voturi din partea consilierilor. 11 au votat pentru, iar 12 împotrivă.
sursa specialarad.ro