Exercitiul de simulare se desfasoara in perioada 17-19 iunie, conform prevederilor principalelor activitati ale Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, in scopul verificarilor modului de functionare a fluxului informational-decizional, a modului de conlucrare a structurilor implicate in gestionarea situatiilor generate de inundatii, a mentionat presedintele CJSU, Anton Rohian.
De asemenea, are rolul ca administratia publica locala sa cunoasca procedurile elaborate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice pentru managementul riscului la inundatii. Exercitiul se va desfasura in bazinele hidrografice ale raurilor Iza si Viseu, prin verificarea fluxului informational al Comitetelor locale pentru Situatii de Urgenta Barsana, Oncesti, Vadu Izei si Sighetu Marmatiei (bazinul hidrografic al raului Iza), respectiv Viseu de Sus, Viseu de Jos, Leordina, Petrova si Bistra (bazinul Viseu).
In acest sens, vor fi transmise rapoarte si informatii privind prognoze si avertizari hidrometeorologice. Acestea vor fi diseminate in teritoriu, luandu-se masurile specifice, conform procedurilor de aparare impotriva inundatiilor. Pe intreaga perioada a desfasurarii exercitiului de simulare vor fi primite date referitoare la cantitatile de precipitatii si nivelele inregistrate la posturile hidrometrice implicate in activitatea de simulare.
Pentru indeplinirea scopului exercitiului a fost luat in calcul ipozeza urmatorilor parametri: depasirea pragurilor critice de precipitatii sub forma de averse de ploaie cazute pe sol umed in zona centrala si de rasarit a bazinului hidrografic; instabilitate accentuata a vremii cu intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, insotite de fenomene oraj, grindina; atingerea si depasirea cotelor de pericol pe raurile Iza si Viseu.
Exercitiul prevede si faptul ca undele de viiture compuse pe cele doua rauri vor produce inundatii in localitatile mentionate. In acest context, au fost emise prognoze meteorologice pentru zona de desfasurare a exercitiului. Modul de desfasurare a exercitiului va fi monitorizat atat la nivel central (Centrul Operativ al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice), cat si la nivel local. Vor fi transmise avertizari catre populatie, dar si masuri pe care trebuie sa le aplice comitetele locale pentru situatii de urgenta din zonele afectate de fenomenele meteorologice periculoase pentru evitarea, reducerea si eliminarea efectelor produse de inundatii (Comitetul judetean pentru situatii de urgenta).
Pe perioada desfasurarii exercitiului vor fi transmise rapoarte cu privire la situatia existenta, pagube produse si masuri dispuse. Exercitiul va fi coordonat la nivel bazinal de catre directorul tehnic al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa, iar la nivelul judetului de catre Directorul SGA Maramures, in calitate de sef al grupului de suport tehnic din cadrul CJSU.
Exercitiul de simulare va fi prezentat in sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta care se va desfasura luni, 17 iunie a.c., de la ora 11.00 in Sala Mare a Palatului Administrativ. Tot in cadrul sedintei vor fi prezentate „Manualul prefectului pentru managementul situatiilor de urgenta” si „Manualul primarului pentru managementul situatiilor de urgenta „,cu modificarile si completarile ulterioare de catre doamna Olguta Lefter, consilier superior in cadrul Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
Sursa: Dan Buca, purtator de cuvant CJSU Maramures