O parte a clădirilor din complexul de construcţii care formează moara veche a oraşului au fost azi puse la pământ. Întâmplător, sau nu, a altă bucată importantă din aceste edificii s-a prăbuşit. Printre cei care au ajuns primii pe şantier a fost şi Cătălin Cherecheş primarul municipiului Baia Mare care s-a deplasat la sesizările făcute de băimărenii de bună credinţă.
„Am constat cu Poliţia Locală şi cu cetăţenii responsabili cărora le mulţumesc, faptul că s-a demarat demolarea acestei clădiri, din punctul nostru de vedere istorice, dar totuşi depreciate într-un mod major şi faptul că a existat o anumită emoţie prăbuşindu-se o mare parte din această clădire. Am intervenit într-un mod rapid împreună cu factorii de decizie atât la nivelul Direcţiei Judeţene pentru Cultură cât şi la nivelul stracturii Arhitectului şef, respectiv la nivelul structurii Poliţiei Locale şi a Primăriei Baia Mare. Am venit la faţa locului, am verificat toate actele, respectiv organizarea modului în care s-a demolat, am verificat firul acţiunilor de demolare, modul în care au procedat pentru a începe acest şantier”, a spus Cherecheş.
În ceea ce priveşte legalitatea acţiunii de demolare, chiar dacă ea este parţială, Cherecheş a subliniat că se fac verificări asupra acesteia.
„Există o autorizaţie de demolare parţială pentru aceste clădiri. În momentul în care s-a intervenit în această dimineaţă, undeva în jurul orei 11.00 – 11.30 pe o parte a clădirii care era în autorizaţia de demolare, cealaltă bucată depreciată s-a prăbuşit, astfel încât am fost nevoiţi să intervenim şi să verificăm toate chestiunile care ţin de legalitate, ţin de siguranţa muncii, ţin de tot ceea ce înseamnă şantier, organizare de şantier, dispoziţii de şantier, respectiv modul în care protejăm cetăţenii în primul rând, dar şi modul în care această clădire avea sau nu avea un caracter din perspectivă legală-istoric”, a mai spus Cherecheş.
Municipalitatea a încercat în mai multe rânduri să achiziţioneze ansamblul de clădiri de pe Strada Minerilor, dar consilierii locali nu au achiesat la această propunere.
„Această clădire nu este un monument istoric. Am solicitat ca această clădire să fie cumpărată de Consiliul Local în toamna anului 2015, respectiv în primăvara anului 2016 şi acest lucru a fost refuzat de către Consiliul Local. Am vrut să facem această investiţie pentru că ne doream proiectul de reabilitare şi extindere a Ştrandului Municipal şi să cuprindă şi această zonă pentru diverse funcţiuni, în special parcări”, a explicat primarul.
Cherecheş susţine că în perioada în care el a lipsit din Primărie un investitor privat ar fi făcut documentaţia pentru demolare, iar în dimineaţa acestei zile, acţiunea de demolare a fost demarată. Primarul a mai adăugat că vor fi verificate suplimentar toate documentele care ţin de această acţiune.