După anii 90 noii îmbuibați ai democrației comuniste românești au căutat să pună mâna pe terenurile și imobilele situate în zonele bune ale muncipiului Baia Mare. Odioasa conducere liberală venită la putere după revoluție a vândut către propria clientelă și pe bani de nimic tot ce a fost mai bun. Ce nu s-a putut vinde a fost lăsat de izbeliște pentru a se prăbuși sub propria istorie și greutate și a devenit ținta rechinilor imobiliari născuți în ultimii ani pe malurile Săsarului.
Ultima clădire, emblematică pentru industria cincinalurilor comunisto-socialiste, a fost vechea moară de pe strada Minerilor. Și am scris „a fost” pentru că ea, clădirea, nu mai este. A căzut sub lama buldozerelor unor rechini imobiliari. Vândută aproape tacit, moara a fost uitată sub ploaie, zăpadă și vânt pâna la momentul când s-a găsit modalitatea de a fi demolată. Sub oblăduirea legală a unor hotărâri la limita legalității oferite de autoritatea locală, imobilul ce găzduia vechea moară a orașului a fost parțial demolat. Și ce să vezi? În timp ce demolatorii își făceau treaba a căzut și bucata de moară pentru care nu exista documentația legală de demolare! Acum ce să faci? Asta e viața! Nu credem că va plânge cineva după ea, mai ales când acolo se vor ridica niște blocuri frumoase ce vor umple buzunarele rechinilor imobiliari și vor satisface gusturile unor parveniți ai societății noastre democratice.
A căzut o moară veche. Un loc emblematic al industriei defuncte din Baia Mare. Prilej bun pentru adminsitrația publică locală să mai tragă niște cadre cu buldozerele și muncitorii, exprimându-și regretul că s-a întâmplat așa. Legal sau ilegal, câinii latră, caravana trece! A fost aceiași problemă cu clădirea Tricomarului. Aia clădire de patrimoniu. S-a intâmplat ceva? Nimic! Deoarece lichidatorul de la Pareto ridică din umeri, așteptând prăbușirea totală și vânzarea terenului pe bani buni către un alt rechin imobiliar. A făcut ceva administrația locală? Da. A adus garduri și bandă împrejmuitoare. Vin ploile de primăvară și după zăpada din iarnă clădirea va ceda! Da, tovarăși! Va ceda… Și o să vedem perindându-se pe lângă ruine tot poporul specialist care va face o feștanie frumoasă și lucrurile vor merge mai departe… Pareto va vinde, rechinii imobiliari vor construi mărețele blocuri democratice și toată lumea va fi mulțumită.
Mergem mai departe. Câți dintre noi nu trecem zilnic pe lângă mizeria fostelor clădiri miniere al fostului EP Săsar de pe Bulevardul Independenței… Răni pe fața orașului nostru! Interesant și acolo cine mai deține teren. Toată lumea așteaptă rezolvarea fostei uzine Aurul. Și apoi iar rechinii imobiliari. Mai departe! Ați observat ieșind din Baia Mare pe drumul ce ne duce către Târgu Lăpuș ruinele fostei Fabrici de pâine? Dar pe cele ale fostei intreprinderi APSA? Ce credeți că se va întâmpla acolo? Nu mai e mult de așteptat.
Să păstrați măcar fotografiile vechi sau vederile cu Baia Mare! Cu ele vom rămâne. Pentru că, legal sau ilegal, clădirile au început să dispară din Baia Mare.
niste cladiri fara valoare istorica! arhitectura unui oras se schimba in timp,trebuie avut grija ca terenul sa fie folosit inteligent!! sa nu-mi spuneti ca in cladirile fostei APSA se putea fabrica in continuare piese auto! sau putea functiona in continuare prepararea minereurilor ,in locatiile de la ep sasar si aurum! surse de poluare majora pt.oras!! sa nu ziceti ca ar fi fost rentabil in continuare fabrica de paine sau moara veche!!!cred ca nu ducem lipsa de paine in baia mare!!!