Vezi VIDEO
Prima etapa de depunere a cererilor pentru inscrierea in clasa pregatitoare este in plina desfasurare. Pana in acest moment, la nivelul judetului Maramures, 1.950 de parinti au completat documentele, 64 dintre ei optand pentru varianta online de depunere a solicitarilor. Estimarile facute de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), in baza recensamantului elevilor, arata ca in anul scolar 2013-2014 vor fi infiintate 300 de clase pregatitoare.
Parintii copiilor care urmeaza sa intre din toamna in clasa pregatitoare participa in aceasta perioada la intalniri de consiliere, pentru a fi informati cu privire la acest sistem educational nou in Romania. Ei pot sa isi inscrie copiii in clasa pregatitoare pana in data de 22 aprilie.
„In anul scolar urmator, vor functiona 300 de clase pregatitoare, dintre care 116 vor functiona in regim simultan si 184 vor fi clase de sine statatoare. In perioada aceasta – respectiv din 1 pana in 12 aprilie -, se organizeaza in toate unitatile de invatamant intalniri pentru informarea si consilierea parintilor copiilor de gradinita. Noi avem un grafic foarte strict, pe care il respectam cu rigurozitate”, a explicat inspectorul pentru invatamantul primar, Lioara Coroiu.
In cele opt zile scurse de la debutul inscrierilor, cele mai multe dintre cererile depuse in Maramures au fost inregistrate direct la unitatile de invatamant. Formularele online au fost completate de mai putin de 4% dintre parinti, asta deoarce aceasta procedura noua propusa de catre minister presupune oricum si deplasarea la scoala pentru confirmarea inscrierilor.
„Practic, aceasta etapa este doar de completare a cererilor-tip si nu de inscriere propriu-zisa. Aceste cereri vor fi procesate ulterior. Fiecare parinte care se prezinta la inscriere si completeaza cererea-tip trebuie sa o valideze pe loc, ulterior imprimarii acesteia din aplicatia informatizata, iar cei care se inscriu online trebuie sa se prezinte oricum la unitatea de invatamant, pentru a-si imprima si valida cererea tot in acest interval, 2 – 22 aprilie”, a aratat Lioara Coroiu.
Daca dupa prima etapa de inscrieri copiii nu vor fi cuprinsi in nicio unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile. Conform metodologiei, unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor neocupate dupa fiecare etapa de inscriere.
Sursa: Gabriela Kuhajda