Cu toate ca municipiul resedinta de judet s-a dezvoltat destul de mult in ultima perioada, investitiile din Baia Mare nu par sa-si fi atins scopul, acela de a scapa orasul de faima de a fi unul dintre cele mai poluate orase din Romania. Revista Capital a intocmit un clasament al marilor orase si municipii din Romania, iar in acest top 50, Baia Mare ocupa un modest loc 29. Principalul motiv? Gradul de poluare inca suficient de ridicat pentru a crea neplaceri.
Criteriile pe care s-a realizat clasamentul sunt accesul la infrastructura de transport (aeroport, autostrada, drum european reabilitat, cale ferata principala), accesul la comert modern (hypermarket, mall), accesul la educatie, la cultura (teatru, cinematograf), situatie economica (salariu mediu, rata somajului, investitii straine), preturile din imobiliare, gradul de poluare (a aerului, a apei si solului), accesul la munte sau la mare, manifestarile sportive derulate, existenta unor locuri de destindere sau distractie, rata criminalitatii si distanta pana la granita cu UE.
Unde stam bine?
Distanta pana la granita cu UE ar fi trebuit sa-i confere orasului Baia Mare un loc fruntas in top. La capitolul hypermarketuri, municipiul resedinta de judet nu sta mai rau decat Satu Mare, Bistrita, Medias sau Turda, orase prezente in top pe pozitii superioare. La capitolul manifestari sportive, Baia Mare sta binisor. Echipa de rugby este campioana Romaniei, in timp ce formatia de handbal feminin joaca an de an in cupele europene.
Nici rata criminalitatii nu e la fel de ridicata ca in alte orase, in Baia Mare infractiunile soldate cu victime umane sunt cazuri izolate. Accesul la educatie e ridicat, in Baia Mare desfasurandu-si activitatea 41 scoli (incluzand cele de arte si meserii), 18 licee, un Palat al Copiilor si cinci universitati.
Emisii de plumb, depasite
Capitolul la care Baia Mare sta extrem de prost in comparatie cu celelalte “contracandidate” este, insa, gradul de poluare. Numai in ultima luna, indicii emisiilor de plumb au depasit limita legala admisa (de aproximativ 0,0007 mg/mc) de 16 ori, in zilele de 3, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 19, 20, 26, 27, 29 si 30 ale lunii octombrie, la punctele de prelevare de la Colonia Topitorilor si Electrolizei. Recordul negativ s-a inregistrat in data de 17, cand in ambele zone s-au depasit cotele 0,002, respectiv 0,0025.
Reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Maramures explica situatia. “In Baia Mare, gradul de poluare este in continua scadere, de la an la an, dar in continuare exista o serie de probleme… Pana in 2005, majoritatea agentilor poluatori si-au rezolvat problemele si s-au incadrat in normele impuse de Uniunea Europeana. Au ramas doar trei poluatori, care au negociat cu UE un termen de remediere a poluarii aerului, apei sau solului: Romplumb, fostul Avimar si societatea Romaltin, care administreaza activitatea iazului de decantare, fosta proprietate a SC Aurul. Ultima si-a sistat activitatea pana la remedierea problemelor, fosta Avimar este pe drumul cel bun, in timp ce Romplumbul ramane principalul poluator la nivelul municipiului Baia Mare. In orasul nostru va mai exista multa vreme poluare, deoarece aceasta e o problema care se poate rezolva doar in timp”, afirma Victor Iancu, directorul APM Maramures.
Potrivit acestuia, Romplumb are ca termen de finalizare a tuturor investitiilor finalul anului 2010. Victor Iancu este, insa, de parere ca, in zilele in care Romplumb nu functioneaza, Baia Mare este un oras “mai sanatos” chiar decat Bucurestiul, lucru dovedit prin analiza comparativa intre indicii de poluare inregistrati in cele doua orase.
Sursa: Catalin Tineghe