Robin Williams, Cupa Mondiala din Brazilia, epidemia de Ebola, avionul Malaysian Airlines si provocarea galetii cu gheata/ Ice Bucket Challenge se numara printre cei mai cautati termeni in 2014, la nivel mondial, pe motorul online Google. In 2013, internautii voiau sa stie cum sa danseze „twerk”, un stil facut celebru de cantareata Miley Cyrus. In 2014, vremurile au fost mai putin distractive, iar oamenii au vrut sa stie daca sufera de Ebola, comenteaza cnn.com.
Motorul de cautare online Google a publicat lista anuala a celor mai cautate subiecte. Apple, Facebook si alte companii care activeaza in domeniul online publica si ele astfel de recapitulari, dar acele informatii arata doar ceea ce utilizatorii cumpara/publica pe retelele de socializare. Cautarile online cu ajutorul motorului Google sunt mult mai sincere, uneori jenante, si ofera o imagine mai clara referitoare la lucrurile care ii intereseaza pe internauti, potrivit cnn.com.
Astfel, cei mai cautati termeni pe Google, in 2014, au fost „Robin Williams” (locul intai), „Cupa Mondiala la Fotbal din Brazilia” (locul al doilea) si „epidemia de Ebola” (locul al treilea). In topul cautarilor s-au mai aflat disparitia avionului Malaysian Airlines (4) si „fenomenul” provocarii „galetii cu gheata/ Ice Bucket Challenge” (5).
Internautii au mai fost interesati de jocul Flappy Bird pentru telefoane inteligente (6), de castigatorul concursului Eurovision 2014, travestitul Conchita Wurst (7), de organizatia Statul Islamic/ SI (8), animatia Disney de mare succes „Frozen” (9) si Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci (10). Decesele inregistrate in randul celebritatilor par sa domine topurile de sfarsit de an ale Google. In 2013, Paul Walker era subiectul cu cea mai mare crestere in cautarile de pe internet, dupa ce actorul a murit intr-un accident de masina, alaturi de alte personalitati care au decedat anul trecut, precum Nelson Mandela si actorul Cory Monteith, celebru pentru rolul din serialul „Glee”.
Google include, la fiecare sfarsit de an, printre topurile cautarilor, o categorie speciala dedicata celebritatilor decedate („trending celebrity losses”) in cursul anului, fata de care internautii isi exprima interesul. In 2014, pe aceasta lista a celebritatilor decedate, actorul Robin Williams a ocupat pozitia intai si este urmat, in ordine, de actrita Joan Rivers, actorul Philip Seymour Hoffman, scriitoarea Maya Angelou si actrita de comedie Janet Vivian „Jan” Hooks.
In categoria celor mai cautate vedete in viata, la nivel mondial, actrita Jennifer Lawrence a ocupat pozitia intai, urmata fiind de vedeta TV Kim Kardashian si de actrita franceza Julie Gayet, care a ajuns in acest clasament cel mai probabil datorita informatiilor privind o aventura amoroasa a ei cu presedintele Frantei, Francois Hollande. Accidentul de masina suferit de Tracy Morgan l-a propulsat pe actor pe locul al patrulea in topul celor mai cautate vedete pe internet. Schimbarea extrema a infatisarii i-a adus actritei Renee Zellweger locul al cincilea.
Google este pentru multi utilizatori prima sursa de informare privind un termen/ subiect pe care nu il cunosc. Cautarile de tipul „What is…” („Ce este…”, n.r.) din 2014 au inclus termeni precum Ebola, ALS (Amyotrophic lateral sclerosis, scleroza laterala amiotrofica, n.r.), ISIS (miscarea Statul Islamic, n.r.), bitcoin (moneda virtuala, n.r.) si asfixiere.
Functia Airdrop, care permite partajarea de fisiere intre dispozitivele Apple, a intrat in doua dintre categoriile de cautari, fiind inclusa si in lista „What is…”, cat si topul cautarilor de tipul „How To…” („Cum sa…”, n.r.), a carui prima pozitie a ocupat-o. Topul „How to..” a mai inclus subiecte precum machiajul, votul si sarutul.
Motorul de cautare Google este pentru multi oameni si prima oprire cand vine vorba de verificarea unor simptome privind eventuale boli si schimbari ale organismului. Ebola s-a clasat si in acest domeniu pe prima pozitie, urmata de gripa, sarcina, sindromul Asperger si scleroza laterala amiotrofica. Ca si persoanele ipohondre, posesorii de caini apeleaza la Google in numar destul de mare. Intr-o categorie speciala a cautarilor online pe subiecte canine, Google a inclus termeni precum „ce il face pe Sparky sa manance iarba” si daca animalul de companie poate visa.
Sursa: Mediafax