Europarlamentarul Cristian Busoi sustine ca sistemul de sanatate din Romania se afla pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile, iar cea mai pregnanta problema dezbatuta la nivel european este cea a respectarii drepturilor pacientilor romani.
„Sistemul de sanatate din Romania se afla pe ultimele locuri din Uniunea Europeana pe aproape toate criteriile. Si ca investitii, cheltuiala pe cap de locuitor si ca indicator de sanatate. Cred ca cele mai pregnante probleme care sunt discutate la Bruxelles sunt cele legate de drepturile pacientilor si de felul in care pacientii sunt tratati in sistemul de sanatate din Romania. Aici sunt asociatii puternice ale pacientilor europeni care ridica constant aceasta chestiune, finantarea scazuta in comparatie cu alte tari europene. A treia problema ar fi accesul mult mai slab la medicamente si la inovatii in comparatie cu pacientii din alte tari europene si, sigur, un lucru foarte important, migratia medicilor si a personalului medical in general din Romania catre tarile dezvoltate din vestul Europei”, a declarat, sambata, la Targu Mures, Cristian Busoi, la Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management Sanitar.
Busoi a mentionat ca UE, prin mecanismul semestrului european, face o serie de recomandari, iar in ultimele rapoarte s-au facut referiri si la sistemul de sanatate din Romania.
„Cel mai important instrument insa pe care UE l-a avut in legatura cu Romania este participarea la programul de asistenta Banca Mondiala, Comisia Europeana si FMI. Trebuie vazut daca acesta va continua, chiar si in sistem prudential, chiar daca nu cerem bani, sa fim asigurati ca suntem sub o umbrela de protectie in cazul unor probleme economice si reforma sistemului de sanatate este o parte importanta a cerintelor UE. Au cerut o finantare mai buna, eficientizarea cheltuielilor, reducerea spitalizarilor nenecesare, sustinerea medicinii primare, unele s-au implementat, altele nu”, a subliniat el.
Cristian Busoi a precizat ca in Sanatate si Educatie guvernele nationale au ultimul cuvant in privinta normelor si a finantarii, iar Uniunea Europeana poate face doar recomandari.
Sursa: Agerpres