Cancelarul german Angela Merkel a fost desemnata de revista americana Forbes cea mai puternica femeie din lume, pentru al cincilea an consecutiv, insa pozitia ii este amenintata de catre fostul secretar de Stat Hillary Clinton, care candideaza la presedintia Statelor Unite. Clinton se claseaza pe locul doi in topul 100, „la doar un vot distanta de a obtine titlul de cea mai puternica femeie”, au precizat autorii clasamentului, in care au fost incluse 24 de CEO, opt femei sefi de stat, 18 antreprenoare, un monarh si Taylor Swift, relateaza The Guardian in pagina electronica.
Cantareata si compozitoarea Taylor Swift, in varsta de 25 de ani, a intrat in clasamentul din acest an direct pe pozitia 64, fiind cea mai tanara din top. Insa cea mai bine plasata reprezentanta a industriei divertismentului este Beyoncé. On The Run, turneul comun cu sotul ei, Jay Z, le-a adus aproape 154 de milioane de dolari. Criteriile folosite in stabilirea clasamentului Forbes sunt banii, prezenta in media, sferele de influenta si impactul.
Merkel, in varsta de 60 de ani, prezenta in clasament de zece ori in ultimii 12 ani – de noua ori pe locul intai -, se confrunta cu provocari importante in viitor, potrivit Forbes. „Ea isi poate pierde titlul pentru prima data din 2010 incoace in favoarea singurei persoane cu o sansa credibila si calculabila matematic de a «conduce» lumea, Hillary Clinton”, subliniaza revista.
Clinton, in varsta de 67 de ani, a aparut in calsamentul Forbes incepand din 2004, cand a fost lansat, ca senatoare, secretar de Stat, personalitate influenta, iar acum din postura de candidata la fotoliul de la Casa Alba. Cea mai bine plasata miliardara este Oprah Winfrey, cu o avere personala neta estimata la peste 3 miliarde de dolari, pe locul 12.
Firma sa Harpo Productions a coprodus filmul Selma, care a obtinut multiple premii.
Anna Wintour, directoarea artistica a Condé Nast, este cea mai bine plasata femeie in mass-media, pe pozitia 28, in timp ce Arianna Huffington, reactorul-sef al Huffington Post ocupa locul 61, iar Katharine Viner, in varsta de 44 de ani, noul readactor-sef al The Guardian, a intrat pentru prima data in clasament, pe pozitia a 80-a.
Printre nou-venite se afla si Ana Botín, in varsta de 54 de ani, instalata recent presedinta a Santander Group din Spania, desemnata cea mai puternica femeie in finante, pe locul 18. Elizabeth Holmes, in varsta de 31 de ani, prezentata drept cea mai tanara femeie din lume care a devenit miliardara prin eforturi proprii, fondatoarea campaniei pentru donare de sange Theranos evaluata in prezent 4,6 miliarde dolari, a intrat in clasament pe locul 72. Clasamentul din acest an numara 17 femei cu varsta sub 45 de ani.
„Perioada actuala de emancipare a femeii este mai puternica si mai buna ca oricand, iar numarul tot mai mare de tinere influente din clasament este o dovada suficienta a faptului ca varsta este doar un numar”, afirma autorii clasamentului. Sheryl Sandberg, in varsta de 45 de ani, fosta directoare executiva la Google, care este acum sefa operatiunilor de exploatare la Facebook, este cea mai bine clasata pentru categoria cu varsta pana in 45 de ani, inclusiv, ocupand pozitia a opta. Ea este, a patra oara la rand, cea mai bine plasata femeie in domeniul tehnologiei. Marissa Mayer, in varsta de 38 de ani, care ar primi un salariu de peste 41,4 milioane de dolari la Yahoo, este una dintre cele mai bine platite CEO din Statele Unite, ocupand pozitia 22.
In total, sapte directoare executive din Silicon Valley sunt prezente in top 25.
Pe de alta parte, Angelina Jolie se claseaza pe locul 54, iar Shakira Mebarak pe locul 81. Sapte dintre femeile care apar in clasamentul din 2015 au fost prezente si in primul clasament, in 2004: Melinda Gates, Christine Lagarde, Clinton, Indra Nooyi, CEO PepsiCo, Winfrey, regina Elizabeth a II-a (locul 41) si Ho Ching, CEO Temasek.
„Intre cele mai puternice femei din 2015 se afla opt sefi de stat (si un monarh) care conduc tari al caror PIB insumeaza 9,1 trilioane de dolari si peste 600 de milioane de cetateni”, inclusiv noul premier polonez Ewa Kopacz, a subliniat Forbes la prezentarea clasamentului.
„Cele 24 de CEO controleaza venituri anuale de aproape 1 trilion de dolari, iar 18 dintre aceste femei si-au infiintat propriile companii sau fundatii, inclusiv cea mai tanara miliardara prin forte proprii Elizabeth Holmes”, a adaugat revista.
In top 100 sunt prezente totodata „15 miliardare, cu valoarea neta cumulata de aproximativ 75 de miliarde de dolari”, precizeaza Forbes, adaugand ca „amprenta totala pe social media (Twitter, YouTube) a celor 100 cele mai puternice femei este de aproape 475 de milioane de abonati”.
Sursa: Mediafax