Romania se afla pe locul 54 la nivel global intr-un top privind utilizarea fortei de munca de contingenta, la care firmele apeleaza ocazional, sezonier, temporar sau cu timp partial, in 75 de state, primele locuri fiind ocupate de Hong Kong, SUA si China, iar ultimul de Venezuela.
„Intr-o competitie cu adevarat globala pentru resurse, investitii si piete, forta de munca reprezinta un avantaj competitiv, iar angajatorii sunt din ce in ce mai atenti la flexibilitatea si usurinta cu care isi pot planifica si eficientiza resursele umane. Forta de munca de contingenta este exact cea la care angajatorii apeleaza pentru a gestiona schimbarile din ce in ce mai frecvente ale mediului de afaceri, deci accesibilitatea si eficienta ei sunt un indicator important al atractivitatii unei piete”, a explicat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.
Astfel, Romania se situeaza pe locul 54, cu o valoare medie a indicelui, fiind devansata de Polonia (20), Cehia (34), Bulgaria (49) si Serbia (53) si aflandu-se in fata unor state precum Rusia, Spania, Germania si Grecia.
Conform indicelui Manpower, care masoara si urmareste forta de munca de contingenta din punct de vedere al disponibilitatii acesteia, al eficientei costurilor de utilizare, al productivitatii si al cadrului de reglementare, cea mai favorabila piata este cea din Hong Kong, urmata indeaproape de piata fortei de munca din SUA.
„Pe locul 3 in clasamentul pe baza valorii Indicelui Fortei de Munca de Contingenta se situeaza China, favorizata de un numar mare de lucratori disponibili si o industrie dinamica, care au permis tarii sa avanseze de pe locul 16 in clasamentul pe 2013 la pozitia actuala, in ciuda schimbarilor de cadru legislativ si a variatiilor de tarife orare”, se arata in comunicatul Manpower.
Pe de alta parte, Australia a scazut in clasament de pe locul 4 in 2013 pe locul 15, ca urmare a cresterii tarifelor salariale orare in industria prelucratoare si a scaderii fortei de munca disponibile. Pe ultima pozitie din clasament se situeaza Venezuela, pe fondul unui cadru de reglementare stufos, care nu permite nici concedierile in caz de restructurare a activitatii companiei.
„Gestionarea afacerilor globale si a unei forte de munca la fel de globale prezinta provocari uriase pentru companii, care sunt nevoite sa-si alinieze cum se cuvine resursele si sa integreze cat mai bine talentele, utilizandu-le holistic”, a aratat Kip Wright, vicepresedinte senior al ManpowerGroup Solutions.
Tarile incluse in raportul privind Indicele fortei de munca de contingenta (IFMC) sunt evaluate pe baza a peste 50 de indicatori statistici si caracteristici ale pietei, care influenteaza forta de munca de contingenta.
Sursa: Mediafax