Plasarea unui robot pe o cometa, fuziunea nucleara cu laser si o unda de tractare spatiala se regasesc intr-un Top 10 al celor mai importante realizari si descoperiri din domeniul fizicii in 2014, alcatuit de o prestigioasa revista stiintifica.
Plasarea robotului Philae pe cometa 67P/ Ciuriumov – Gherasimenko a fost desemnata cea mai semnificativa realizare a anului 2014 de editorii revistei Physics World, informeaza bbc.com.
Aceasta reusita stiintifica, realizata in cadrul misiunii spatiale europene Rosetta, a fost salutata pentru „importanta ei fundamentala pentru stiintele din domeniul spatial”.
Robotul Philae s-a desprins de sonda spatiala Rosetta si a coborat pe cometa 67P/ Ciuriumov – Gherasimenko pe 12 noiembrie, la capatul unei caderi libere in spatiu care a durat sapte ore.
Potrivit revistei Physics World, celelalte noua realizari majore din 2014 din domeniul fizicii sunt:
Iluminarea retelei cosmice: In ianuarie, oamenii de stiinta au folosit radiatia emisa de un quasar ca pe un fel de „lanterna cosmica” pentru a ilumina ramificatiile ascunse de materie intunecata care se afla sub Universul vizibil.
Particulele neutrino din Soare: In august, savantii implicati in experimentul Borexino din Italia au detectat particule neutrino in reactiile nucleare care alimenteaza nucleul Soarelui. Numarul de particule neutrino care au fost detectate a corespuns cu cel calculat de modelele teoretice, sugerand astfel faptul ca oamenii de stiinta au inteles corect ceea ce se intampla in interiorul Soarelui.
Fuziunea nucleara cu laser: In februarie, savantii de la National Ignition Facility (NIF) din statul american California au facut o descoperire revolutionara in domeniul fuziunii autosustenabile, atunci cand au reusit sa obtina mai multa energie in urma unor reactii de fuziune decat energia depozitata in combustibilul utilizat de puternicul laser operat de NIF.
Unda de tractare acustica: In mai, savantii au demonstrat ca acest concept, in trecut rezervat exclusiv productiilor stiintifico-fantastice, a devenit realitate – cel putin in laborator. Fizicienii au construit un dispozitiv care poate sa deplaseze obiecte, prin simpla „bombardare” a lor cu unde acustice. Aceste unde pot fi utilizate si in scopuri medicale, precum deplasarea prin organism a unor dispozitive minuscule.
Supernove in laborator: In iunie, laboratorul Vulcan Laser Facility din comitatul britanic Oxfordshire a fost utilizat pentru a recrea explozii stelare in miniatura, oferind astfel cercetatorilor posibilitatea de a analiza unele dintre cele mai puternice si cele mai greu de prevazut evenimente din cosmos.
Magnetismul electronilor: Oamenii de stiinta din Israel au fost primii din lume care au reusit sa masoare, in iunie, extrem de slaba interactiune magnetica dintre doi electroni.
Fibre optice mai bune pentru imagini: In martie, savantii americani au folosit un efect din fizica, denumit „Localizarea Anderson”, pentru a produce fibre optice mai bune in domeniul transmisiei de imagini.
Memoria holografica: In februarie, cercetatorii americani si cei rusi au construit un nou tip de dispozitiv cu memorie holografica, care este capabil sa pastreze date sub forma unor „biti magnetici”.
Compresia cuantica: Capacitatea de a comprima informatia cuantica a fost demonstrata pentru prima data in septembrie de fizicienii din Canada si Japonia.
Physics World este o revista editata de Institute of Physics, una dintre cele mai mari societati din lume din domeniul fizicii. Physics World este o publicatie internationala lunara care promoveaza toate ramurile fizicii, inclusiv fizica pura si cea aplicata, in cercetare, industrie si educatie.
Sursa: Mediafax