In primele sase luni ale lui 2008, utilizatorii internet au fost nevoiti sa faca fata zilnic la aproximativ 2.000 de noi virusi sau mutatii ale acestora, la 50.000 de atacuri de phishing pe luna si la peste 1.000.000 de calculatoare compromise ce raspandesc bots sau rootkits, troieni sau alte forme de malware.
In a doua jumatate a lui 2008, amenintarile majore au venit in primul rand din partea troeienilor lansati. Peste 80% dintre tipurile de malware distribuite la nivel mondial au fost troieni, cei mai multi incluzand mecanisme de actualizare complexe, optiuni avansate de download si upload camuflate, precum si capacitati de tip spyware si rootkit
Cifrele au fost prezentate de specialistii BitDefender care au intocmit un raport al amenintarilor informatice pe anul trecut din care a reiesit ca autorii de malware si-au concentrat atentia asupra producerii si distributiei de troieni, dar si in directia exploatarii vulnerabilitatilor de sistem.
Specialistii in securitate IT au aratat ca nivelul amenintarilor electronice bazate pe aplicatii Web a inregistrat o crestere de 460%, iar volumul exploatarilor de tip JavaScript prin intermediul injectiilor SQL s-a triplat.
Titlurile cel mai des utilizate pentru promovarea amenintarilor electronice in semestrul al II-lea au vizat presupusa invazie a Statelor Unite in Iran, a XXIX-a editie a Jocurilor Olimpice sau alegerile electorale din Statele Unite.
Formatul preferat al mesajelor nesolicitate a continuat sa fie textul simplu, care la sfarsitul anului 2008 detinea peste 80% din volumul total de spam, in timp ce nivelul mesajelor insotite de imagini a scazut la numai 1,5%, dar volumul de spam cu fisiere anexate infectate sau care continea legaturi catre o pagina Web unde utilizatorului i se cerea sa descarce o forma sau alta de malware a inregistrat o crestere de 400%.
Pentru a creste eficienta campaniilor, autorii de spam si-au concentrat atentia asupra mecanismelor care confirma primirea e-mailurilor. Produsele si serviciile care au fost cel mai mult promovate prin aceasta metoda au fost, in 2008, medicamentele – 49%, fisierele anexate infectate cu troieni – 10%, phishing – 9.50%, produse contrafacute – 7% si ofertele de imprumuturi – 6.50%.
Specialistii de la BitDefender au mai mentionat ca, in trimestrul al IV-lea al anului 2008, aproximativ 70% dintre incercarile de phishing au speculat contextual financiar global, facand referire la criza economica.
O noutate , depistata in trimestrul al III-lea din 2008, a constat in mesajele bazate pe machete si elemente de formatare care imitau buletinele informative si alertele unor corporatii media, precum CNN, CBS sau ABC.
Sursa: I.O.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult