Datele tehnice ale programului au fost stabilite recent, în cadrul unei şedinţe la care a participat secretarul de stat Mircea Nicu Toader, care răspunde de comunităţile locale în cadrul ministerului administraţiei, şi primarii localităţilor implicate. Aceştia din urmă chiar au încheiat un protocol de colaborare pentru selectarea firmei care să realizeze proiectul.
Primarul din Vima Mică, Ovidiu Roman, a arătat că până la 1 noiembrie se va organiza licitaţia pentru desemnarea firmei executante. ”Am decis că e mai bine aşa, pentru că la noi în judeţ nu sunt specialişti care să aibă pompe de căldură. Vom face o licitaţie comună, iar proiectele vor fi adaptate la necesităţile fiecărei şcoli.” Instalaţia care utilizează pompe de căldură trebuie pusă în funcţiune până la 31 decembrie.
Ovidiu Roman a precizat că, în paralel, trebuie făcută şi izolaţia termică a unităţii de învăţământ pentru că altfel sistemul nu va da randament. Administraţia din Vima Mică a primit 3 miliarde de lei de la guvern pentru realizarea proiectului, iar în plus a beneficiat de fonduri pentru reabilitarea clădirii.
În prezent, şcoala din localitate e încălzită cu lemne, însă autorităţile apreciază că investiţia, deşi costisitoare, urmează să se amortizeze prin economisirea resurselor energetice. Potrivit calculelor, cheltuielile se vor reduce cu un sfert din total. Pentru producerea căldurii în şcoala din Vima Mică, primăria trebuie să cumpere anual circa 100 de metri cubi de lemn.
Sursa: Meda Muntean