Concentratia de CO2 din atmosfera terestra a depasit, pentru prima data in epoca postindustriala, in martie 2015, valoarea medie lunara de 400 parti per milion (ppm), confirmand previziunile specialistilor in privinta dereglarii climei si a amenintarilor la adresa biodiversitatii, potrivit slate.fr.
Cu doar cateva luni inainte de intalnirea marilor lideri politici ai lumii care vor participa la un summit despre evolutia climei, la Paris, la sfarsitul anului 2015, Agentia americana de observari oceanice si atmosferice (National Oceanic and Atmospheric Administration/ NOAA) a dat publicitatii o cifra ingrijoratoare, desi previzibila. Concentratia lunara de CO2 din atmosfera a depasit in martie 2015, pentru prima data in epoca postindustriala, concentratia de 400 parti per milion (ppm) la nivel global.
O astfel de cifra a fost deja masurata de acelasi centru de cercetari stiintifice in urma cu doi ani, insa era vorba de o valoare punctuala si locala, detectata in Hawaii, pe 9 mai 2013. Noua masuratoare corespunde insa unei medii lunare mondiale (400,83 ppm – in martie 2015). In februarie 2015, comunitatea internationala s-a linistit intr-o anumita masura, afland ca emisiile de CO2 au stagnat in 2014, fapt care nu se mai intamplase in ultimii 40 de ani, cu exceptia perioadelor de recesiune economica. Cu toate acestea, informatia anuntata luni de NOAA nu este deloc anecdotica.
Cifra anuntata nu reprezinta niciun maxim, nici un recul, explica jurnalistii de la Slate.com, ci reflecta o cursa accelerata a fenomenului de incalzire globala. In Hawaii, de exemplu, tendinta este persistenta: 401,29 ppm in aprilie 2014 si 403,26 ppm in aprilie 2015. „Acest fapt nu inseamna ca vom putea sa plantam ananas in Canada”, au declarat, cu ironie, jurnalistii americani. Ei spun ca dereglarea climei este un fenomen in plina derulare, care va fi mult prea rapid pentru ca anumite plante si anumite specii de animale sa poata sa evolueze si sa se adapteze la noile habitate.
Pana la revolutia industriala, concentratia de CO2 din atmosfera terestra nu a depasit valoarea de 300 ppm intr-un interval de timp de cel putin 800.000 de ani.
Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite despre modificarea climei va avea loc in luna decembrie la Paris si are obiectivul de a implementa o serie de reglementari cu scopul de a limita incalzirea climei la cel mult 2°C in raport cu epoca pre-industriala. Rezultatele summiturilor precedente sunt insa putin incurajatoare in privinta rezolutiilor care vor fi adoptate in capitala Frantei la acea conferinta mondiala.
Sursa: Mediafax