Serviciul Rutier Maramureş încearcă să pună în practică o serie de acţiuni prin care şoferii să fie descurajaţi în a consuma alcool, în acelaşi timp fiind conştientizaţi cu privire la riscurile pe care le presupune conducerea maşinii sub influenţa lui Bachus.
“Nu încurajăm consumul de alcool la volan, dar alcoolul în sine nu constituie neapărat o cauză generatoare de accidente rutiere. Accidentele se produc ca urmare a neacordării de prioritate, a depăşirii neregulamentare sau a excesului de viteză. Alcoolul diminuează reflexele, percepţia asupra distanţei faţă de vehiculele aflate în trafic. Pentru a reduce numărul cazurilor de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice organizăm săptămânal acţiuni de prevenire şi de combatere a lor.
Avem în discuţii cumpărarea de etiloteste, aparate electronice care pot fi montate în marile cluburi sau discoteci din judeţ, aşa cum există în Cluj sau Bucureşti. Sper să reuşim să facem aceste lucruri în Baia Mare şi Sighet, astfel încât tinerii care sunt într-o discotecă sau un club, înainte de a urca la volan, să îşi verifice alcoolemia. Iar în cazul în care aceasta este peste limita admisă, să renunţe în a mai conduce maşina”, a explicat Dorin Gherman, şeful Serviciului Rutier Maramureş.
Poliţia Rutieră are în plan în acest an o serie de activităţi de prevenţie în cluburile şi discotecile din judeţ, “să ne adresăm, în general, tinerilor care sunt predispuşi la consumul de alcool”.
“Numărul cazurilor de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice creşte în weekend, este şi normal să se întâmple asta, ca urmare a faptului că în weekend se organizează fel de fel de petreceri, zile de naştere etc. Nu pot să spun că sunt mai mulţi şoferi pe care îi depistăm în trafic că sunt băuţi decât în anii anteriori. Legat de amenzi, în decembrie a fost plafonat punctul de amendă la 145 lei, deşi acum ar trebui să fie 190 lei. Într-adevăr amenzile sunt mari, dar nu întodeauna îşi produc efectul” a adăugat Dorin Gherman.