Jabulani, mingea Campionatului Mondial de Fotbal 2010, a fost unul dintre protagonistii acestei competitii care se desfasoara in Africa de Sud. Din fericire pentru FIFA, atat jucatorii, cat si presa s-au obisnuit cu traiectoriile sale ciudate si efectele neprevazute, pe masura ce au avansat partidele… Dar acum, dupa incheierea optimilor de finala si in asteptarea sferturilor si a semifinalelor, ar putea sa existe mai multe meciuri egale a caror soarta sa fie decisa de penalty-uri. Aici Jabulani ar putea face ravagii. FIFA a promis o ancheta dupa campionat, noteaza cotidianul spaniol La Razon.
In optimile de finala a fost nevoie o singura data de lovituri de departajare, dar acestea isi vor face remarcata mai mult prezenta de-acum incolo. Jabulani, balonul oficial fabricat de Adidas, va juca un rol si mai mare cu indescifrabila sa traiectorie. Criticile care i-au fost aduse inaintea turneului au primit confirmarea pe parcursul competitiei. Pasele la distanta care au luat uneori calea tribunelor si numarul criticilor venite de la portari cunoscuti i-au facut pe multi sa arate direct cu degetul inspre minge.
Tehnologie de varf sau „minge de plaja”, cum a numit-o Iker Casillas? Schimbarile de directie in aer ale balonului au fost supranumite efectul Jabulani. O metafora a traiectoriei imprevizible pe care o ia mingea dupa ce a fost lovita. „Mingea ar fi putut sa se miste”, a spus Robert Green, portarul Angliei, autorul unei greseli impardonabile in primul meci, care s-a alaturat altor gafe ale unor portari cunoscuti, ca algerianul Chaouchi, paraguayanul Justo Villar sau japonezul Kawashima, care au avut si ei cosmaruri la acest Mondial.
„Mingea este oribila, parca a fost cumparata din supermarket”, s-a plans portarul Braziliei, Julio Cesar. „Toata lumea vrea sa vada goluri si se fac mingi din ce in ce mai sferice”, a explicat el. Instabilitatea balonului a devenit centrul criticilor, nu doar ale portarilor, ci si ale atacantilor, in principiu avantajati de efectele imprevizibile ale balonului. „Mingile s-au schimbat mult in ultimii doi ani si au devenit tot mai rapide, la care se adauga si faptul ca se joaca la Johannesburg, la o altitudine de 1.700 de metri, care face ca mingea sa fie si mai rapida”, a avertizat fostul portar al Germaniei, Oliver Kahn.
FIFA a aparat initial calitatea balonului in fata valului de critici: „Cand treci cu mana peste ea, prima impresie este extraordinara sa textura, care permite un control maxim, o traiectorie stabila si o priza perfecta in orice conditii”. Dar acum argumentele au variat. „Nu suntem surzi. FIFA a ascultat criticile aduse balonului si cand se va incheia Mondialul ne vom reuni cu tehnicienii de la Adidas pentru a studia problema” a spus secretarul general al federatiei, Jerome Valcke. „Exista reguli in privinta dimensiunii si a greutatii… dar balonul trebuie sa fie perfect”, a recunoscut el.
Selectionerul Braziliei, Dunga, a fost printre primii care au intervenit in polemica suscitata de Jabulani. Chiar inainte de Mondial, el l-a provocat pe Valcke sa intre in teren si sa verifice personal mingea. Balonul oficial al Cupei Mondiale, atat de blamat pentru traiectoriile sale imprevizibile, va fi totusi examinat de FIFA si de experti, insa dupa turneul final.
Jan Runau, seful comunicatiilor la Adidas, a declarat ca „la fiecare patru ani criticile aduse balonului fac parte din Campionatul Mondial. Adidas fabrica balonul Cupei Mondiale din 1970 si inca din acel deceniu, cand se folosea pielea ca material, au fost fotbalisti, mai ales din America de Sud, care s-au plans ca mingea era prea grea, in timp ce europenii au spus tot timpul ca este prea usoara”.
FOTO: jabulaniball.com
Sursa: Agerpres