Vezi VIDEO
Procesul intentat de firma Constructii Unu din Iasi firmei maramuresene CMC, dar si Mitropoliei Moldovei ar putea fi stramutat in Baia Mare, insa va merge in paralalel cu un altul, pentru ca managerul societatii din Carbunari, Victor Florean, a declarat ca este decis sa ii dea in judecata pe cei care i-au afectat imaginea. Managerul CMC Carbunar a aratat ca este o actiune de discreditare la care este obligat sa raspunda cu aceeasi moneda, mai ales ca este prezentat ca un ”tepar”.
CMC Carbunar a fost data in judecata invocandu-se proasta calitate a marfii furnizate constructorului iesean, care a acuzat faptul ca tona si jumatate de marmura primita de la Carbunari pentru a inlocui pardoseala din Catedrala Mitropolitana Iasi a fost in realitate calcar sedimentar.
Procesul a intrat pe rol la Tribunalul Iasi, iar CMC Carbunari figureaza ca parat, alaturi de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, intr-un proces care i-a fost intentat de administratorii societatii Constructii Unu. Obiectul dosarului comercial este ”obligatia de a face”, cu alte cuvinte se urmareste obligarea CMC Carbunari fie de a de a plati daune in valoare de 150.000 de lei, fie de a inlocui pardoseala pe cheltuiala proprie cu marmura de calitate.
Managerul CMC Carbunari, Victor Florean, a spus ca a vrut sa faca un bine, dar s-a ales cu ce a fost mai rau, pentru ca in 19 ani de activitate ai firmei sale nu a avut parte de asemenea acuzatii. ”Noi nu am tepuit pe nimeni de cand am aparut pe piata, iar acum sunt descrisi ca niste smenari. Nu pot sa imi explic ce s-a intamplat”, a declarat Florean.
El a precizat ca s-a ocupat personal de contract, tinand cont de anvergura lucrarii, dar si de faptul ca era vorba de cea mai mare biserica din Romania si un monument arhitectonic important din Iasi. Initial, el a fost contactat de catre reprezentanti ai Mitropoliei Moldovei, care la vremea aceea era condusa de I.P.S. Daniel, actualul patriarh al Romaniei, si datorita faptului ca CMC a mai furnizat marfa pentru lacasurile de cult din zona.
Victor Florean a spus ca insusi mitropolitul Daniel a ales esantioanele care urmau sa fie folosite la pardoseala din catedrala di Iasi. ”A fost o lucrare pe care am abordat-o cu toata seriozitatea, tinand cont de anvergura ei, de complexitatea ei, dar si de faptul ca era vorba de un lacas de cult reprezentantiv al tarii pentru care noi am executat lucrari. M-am implicat si afectiv in lucrare. Nu se poate sa nu fii responsabil la o asemenea lucrare”, a spus Victor Florean. Acesta a mentionat ca s-au purtat doua runde de discutii pana sa fie alese cele patru tipuri de marmure din care sa se compuna pardoseala.
Managerul CMC a spus ca nu s-a gandit vreo clipa ca se va ajunge la un asemenea deznodamnat in momentul in care a incheiat contractul cu firma Constructii Unu din Iasi, la data de 30 iunie 2007, prin care urma sa furnizeze placile de marmura pentru acoperirea a circa 1.000 de metri patrati din pardoseala catedralei la un pret de 51.000 de euro, cat a rezultat dupa scaderea pretului de montaj.
Victor Florean a spus ca i-a avertizat pe reprezentantii bisericii ca dintre tipurile de marmura alese, trei au o duritate mai mica, iar la un trafic mai ridicat , cum este in catedrala, e nevoie de un tratament special, constand intr-un proces de cristalizare a pardoselii. De asemenea, acesta a spus ca materialul nu poate fi montat si afara pentru ca nu rezista la intemperii, schimbandu-si culoarea la actiunea razelor ultraviolete si fisurandu-se la frig.
O lamurire importanta, pe care Victor Florean nu s-a ferit sa o recunoasca, este aceea ca trei din cele patru tipuri alese pentru lucrarea din catedrala de la Iasi erau calcare sedimentare, nu calcare cristaline.
”La noi in firma intra si materiale care sunt denumite generic marmura, adica au denumirea comerciala de marmura, dar sunt calcare sedimentare. Acestea nu sunt din roci de tip cristalin, insa sunt recunoscute tot dupa denumirea de marmura si chiar prin vama acestea trec tot cu aceasta denumire. Marfa vine din Italia, iar doua din tipurile de placi alese pentru catedrala sunt si in bisericile italiene si au fost puse in urma cu o suta sau si mai bine de ani.”
Calcarele sedimentare, dupa cum a precizat Florean, au o duritate mai mica decat marmura, insa dupa lustruire si procesul de crisatlizare a pardoselii poate fi crescuta calitatea. ”Eu le-am spus ce au de facut, dar presupun ca nu au facut nimic. Mai mult, am inteles ca au pavat cu acest material si afara, desi le-am aratat ca nu este indicat”, a declarat managerul. El a adaugat ca alegerea nu a fost gresita, insa nu s-au respectat recomandarile sale. Managerul CMC a presupus ca s-a intamplat ceva pe parcursul montajului, care a fost executat de Constructii Unu si care s-ar fi putut sa nu fie corespunzator.
Victor Florean a recunoscut ca a avut probleme pe parcursul derularii contractului. La cateva luni de la inceperea lucrului o parte din marfa furnizata a fost returnata de catre Constructii Unu, care a motivat ca nu este conforma. Dupa acest incident, s-a stabilit ca un delegat al firmei iesene sa fie prezent in Carbunari, la fiecare livrare de marfa, si sa verifice in detaliu placile. Lucru care s-a si facut.
Lucrarea a fost terminata inainte de Sfanta Parascheva. ”Eu ma asteptam ca dupa finalizarea lucrarii sa primesc o scrisoare de multumire din partea constructorului si al mitropoliei in care sa mi se multumeasca pentru profesionalism, dar au aparut discutii”, a spus Florean, care s-a vazut obligat sa dea explicatii dupa ce pardoseala recent montata a inceput sa se degradeze.
Mitropolia a comandat un studiu tehnic la Geomold din Campulung Moldovenesc, care a dovedit ca parte din placi sunt din calcar sedimentar, insa Florean nu intelege necesitatea acestui studiu devreme ce acest lucru era clar evidentiat in actele firmei sale. S-a cerut si un buletin de calitate de la firma din Italia de la care s-a importat marfa, din care a reiesit ca este corespunzatoare. Nu s-a ajuns insa la o intelegere intre parti. Astfel, dupa esecul negocierilor de la sfarsitul anului trecut, acum s-a ajuns si la un proces, care urmeaza sa fie stramutat in Maramures pentru ca in contractul cu firma Constructii Unu se precizeaza ca orice litigiu se judeca la cea mai apropiata instanta de sediul vanzatorului.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean