Lumea ar putea sa nu mai fie capabila sa-si hraneasca populatia in anul 2050 daca nu creste productivitatea agricola, arata un raport publicat miercuri de Global Harvest Initiative, transmite CNBC.
Potrivit acestui raport, cu o populatie a lumii de cel putin noua miliarde de persoane in 2050, cererea pentru alimente va depasi productia daca ritmul actual de productie ramane acelasi.
‘Tarile trebuie sa dea prioritate agriculturii si cresterii hranei in maniera sustenabila. Daca nu facem acest lucru am putea avea probleme mai repede, chiar din 2030’, a declarat directorul GHI, Margaret Zeigler. Potrivit acesteia, pe masura ce populatia va creste din ce in ce mai multe persoane vor ajunge in clasa de mijloc ceea ce inseamna ca vor consuma mai multa carne si produse lactate, ceea ce va pune noi presiuni asupra resurselor alimentare.
Directorul GHI a precizat ca acesta este al cincilea an in care GHI realizeaza rapoarte privind productivitatea agricola mondiala insa acum este pentru prima data cand analiza a descoperit ca productia de hrana este o sursa de ingrijorare. Lipsa de actiune ar ingreuna situatia micilor fermieri si a celor saraci care ar suferi de pe urma cresterii costurilor. In plus, ar avea de suferit si mediul prin reducerea nivelului apelor in conditiile in care aceasta resursa se va diminua din cauza suprapopulatiei si a utilizarii crescute in agricultura. ‘De asemenea, vom vedea o crestere a emisiilor de metan provenite de la vite daca nu vom invata sa producem mai mult utilizand acelasi sau mai putine resurse’, a spus Zeigler.
Printre modalitatile prin care ar putea fi crescuta productivitatea agricola, Zeigler a enumerat organismele modificate genetic precum si includerea mai multor femei in productia agricola, nu doar pentru a creste productia dar si veniturile lor, care in unele tari precum India sunt foarte mici. De asemenea, este nevoie de investitii mai mari in cercetarea si dezvoltarea agricola precum si tehnologii care sunt adecvate fermierilor dintr-o anumita zona.
Sursa: Agerpres