Vezi VIDEO
Oficialii din Sanatate le-a pus gand rau bolnavilor inchipuiti si managerilor de spitale care abuzeaza cu numarul internarilor. Un nou proiect de lege prevede amenzi usturatoare pentru unitatile spitalicesti care interneaza pacienti peste numarul de paturi decontat de catre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures. Reprezentantii celei mai mari unitati sanitare din judet spun ca luna de luna, numarul internarilor este depasit si ca, in ciuda sanctiunilor, nu vor putea sa refuze bolnavii care le vor cere ajutorul. Pentru a reusi totusi sa limiteze numarul maramuresenilor care nu necesita ingrijire imediata, de aproximativ doi ani medicii intocmesc liste de asteptare.
Numarul paturilor si implicit al internarilor decontate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures scade de la un an la altul. Chiar daca paturi disponibile exista pe sectiile spitalului, medicii sunt nevoiti sa refuze multi dintre bolnavii care nu necesita ingrijire imediata. Conducerea Spitalului Judetean sustine ca atat numarul de paturi, cat si cel de internari s-a redus substantial fata de anul trecut.
“Casa de Asigurari finanteaza in acest moment 907 paturi, din cele 965 existente pe structura spitalului. Reducandu-se numarul de paturi, s-a redus si numarul de internari alocat anual, respectiv lunar. Suntem undeva la o medie de 2.750 de internari pe luna in limitele acestui contract”, a spus managerul Spitalului Judetean “Dr. Constantin Opris” Baia Mare, dr. Calin Pop.
Deoarece Casa de Asigurari de Sanatate nu deconteaza internarile peste limia contractata, managerii trebuie sa se descurce cum pot si sa plateasca din vistieria spitalului tratamentul si spitalizarea maramursenilor. Pentru a limita numarul de bolnavi care nu necesita ingrijire imediata, de aproximativ doi ani intocmesc liste de asteptare.
“Exista si aici liste de asteptare pentru spitalizarile bolnavilor cronic sau pentru cei care au nevoie de anumite bilanturi medicale cerute de supravegherea bolii pe care o au. O sanctiune in plus nu se impune neaparat cata vreme surplusul nu este decontat de catre Casa de Asigurari de Sanatate si este suficient de greu sa refuzi o anumita persoana sau un anumit pacient”, a adaugat Pop.
Una dintre sectiile Spitalului Judetean care a suferit de pe urma reducerilor de paturi este Ortopedia, unde medicii sunt nevoiti sa se gandeasca de doua ori daca un maramuresean necesita internarea sau nu.
“In aceasta sectie au fost la un moment dat 75 de paturi, acum sunt 55. Problema este reducerea de paturi care vine treptat-treptat. Nu stiu unde se va ajunge”, a precizat medicul seful sectiei Ortopedie, Andrei Prie.
Oficialii din sanatate au optat pentru reducerea numarului de paturi pentru a indeplini cerinta FMI de a ajunge la o medide europena de 5,6 paturi la mia de locuitori.
Sursa: Adina Timis