Liderii Coalitiei au decis, in aceasta dimineata, ca Guvernul sa inceapa in aceasta saptamana procedurile de angajare a raspunderii pentru legile privind comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor la ICCJ, propunerea catre Parlament fiind ca asumarea sa fie angajata joi, 15 decembrie. „A fost luata decizia politica de angajare a raspunderii Guvernului pentru cele doua proiecte de legi, intentia fiind ca actele normative sa fie sustinute in Parlament joi, 15 decembrie”, au declarat surse oficiale.
Sedinta liderilor coalitiei a precedet reuniunea Executivului. Guvernul s-a reunit in sedinta la ora 10.00, pentru a discuta proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Cele doua acte normative au fost discutate, miercuri, de Executiv, in prima lectura, iar surse oficiale au declarat atunci ca Guvernul intentioneaza sa se reuneasca in sedinta speciala, cel mai probabil luni, 12 decembrie, pentru a discuta din nou aceste documente si a lua o decizie in ceea ce priveste angajarea raspunderii in Parlament.
Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, declara ca Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare si locale si pentru proiectul privind promovarea judecatorilor la ICCJ, cel mai probabil in aceasta saptamana.
Grupurile parlamentare ale UDMR au decis, marti, sa sustina comasarea alegerilor locale cu parlamentare, in conditiile pastrarii sistemului electoral actual si a numarului de parlamentari, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, precizand ca el sustine varianta asumarii raspunderii.
Kelemen Hunor a aratat ca in coalitie se va lua luni o decizie daca se va merge pe asumarea raspunderii Guvernului sau pe un proiect de lege pentru promovarea comasarii alegerilor, dar ca probabilitatea de a merge pe asumarea raspunderii este mare.
Ministerul Administratiei si Internelor a lansat in dezbatere publica un proiect de comasare a alegerilor in 2012, care mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.
Surse din PDL au declarat, saptamana trecuta, ca PDL a renuntat la varianta stabilita in coalitie, la propunerea UDMR, privind reducerea numarului de parlamentari la 388, dupa ce a constatat ca aplicarea unei asemenea formule avantajeaza UDMR, care ar castiga mai multe mandate de senatori.
Pentru numirile in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), secretarul de stat in Ministerul Justitiei Lidia Barac a declarat, la inceputul lunii noiembrie, ca analizeaza varianta promovarii unui nou proiect de lege, dupa ce Parlamentul a respins un proiect de act normativ pe aceasta tema.
Intrebata atunci daca noul proiect va fi promovat prin raspunderea angajarii Guvernului in fata Parlamentului pentru a fi adoptat pana la publicarea raportului Comisiei Europene pe justitie, din luna februarie, Lidia Barac a precizat doar ca Guvernul nu va incalca Constitutia.
Senatul, in calitate de Camera decizionala, a respins, in luna octombrie, un proiect de lege initiat de Guvern, prin care se propunea modificarea modului de promovare in functia de judecator la ICCJ, astfel incat accesul la aceasta calitate sa fie permis numai celor cu o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 15 ani.
Proiectul mai prevedea ca promovarea la ICCJ sa se faca dintre judecatorii si procurorii care au indeplinit efectiv, cel putin cinci ani, functia de judecator la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe langa ICCJ in ultimii zece ani ca judecator sau procuror, au obtinut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar, s-au remarcat in activitatea profesionala.
In prezent, vechimea minima necesara pentru cei care doreau sa promoveze la ICCJ este de 12 ani. O alta modificare pe care o propunea Executivul era ca judecatorii care voiau sa acceada la ICCJ sa dea un concurs care sa constea intr-un examen scris.
La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu a declarat ca legile privind reforma sanatatii, asistenta sociala si numirile de judecatori la ICCJ vor fi adoptate prin asumarea raspunderii, pentru ca s-a dovedit ca nu pot fi trecute prin Parlament.
In replica, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat atunci ca solicitarea sefului statului ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe legea asistentei sociale si numirile la ICCJ este o incalcare grava a Constitutiei.
La scurt timp, presedintele a trimis o noua scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, in care revine asupra „rugamintii” de a acorda o atentie deosebita in adoptarea modificarilor la statutul judecatorilor si procurorilor si a legii asistentei sociale.
Sursa: Mediafax