Un deputat austriac contestă eficiența testelor rapide, producătorul demonstrează contrariul.
În ședința completă din Parlamentul de la Viena, Michael Schnedlitz a adus un pahar de Coca-Cola și un test antigen.
Rezultatul testului rapid ar fi arătat că băutura are Covid-19.
Un deputat austriac a denunțat fiabilitatea testelor antigenice arătând că sunt pozitive pentru o băutură răcoritoare. Un experiment reprodus de un utilizator de Internet cu un compot de mere. În ambele cazuri, metodologia științifică este înșelătoare.
Unii spun că sunt prea des negative. Alții le acuză de contrariu. Pentru multi rezultatele testelor antigenice utilizate în lupta împotriva coronavirusului ar fi pur aleatorii. În orice caz, asta a vrut să arate joi 11 decembrie un deputat austriac de extremă dreapta. În ședința completă din Parlamentul de la Viena, Michael Schnedlitz a adus un pahar de Coca-Cola și un test. După ce a turnat o picătură pe bandă, el se asigură că rezultatul este pozitiv. „Avem o problemă: există un caz de coronavirus în cameră”, a șoptit el, aratand rezultatul în fața oficialilor aleși. Înainte de a concluziona că aceste teste, utilizate în Austria într-o campanie de testare foarte largă pentru Covid-19, erau de fapt ineficiente. Și ar fi făcut posibilă umflarea cifrelor oamenilor pozitivi.
O ispravă înregistrată și publicată în special pe canalul Austrian Freedom Party (FPO), unde a fost vizionată de peste 950.000 de ori. Funcționarul ales l-a postat și pe pagina sa de Facebook, acuzând guvernul că a cheltuit „zeci de milioane de dolari în bani ai contribuabililor” pe aceste produse „fără valoare”. Secvența a ajuns la extrema dreaptă germană. Deputatul AfD Alice Weidel a postat „fiabilitatea” acestor teste pe Twitter. Deci ce s-a întâmplat?
Un test prost efectuat
Testul pur si simplu nu a fost facut corect . Cel care explică cel mai bine este producătorul produsului. Pe Facebook, laboratorul Dialab a menționat că deputatul austriac a omis un pas crucial. După prelevarea probei, tamponul – acea tijă lungă care arată ca un tampon de bumbac – este scufundat sistematic într-o soluție. Acest lucru ar trebui să permită „stabilizarea pH-ului probei”. „Acest lichid este apoi pus pe banda de test”, specifică producătorul. Fără acest pas, aciditatea băuturii a ajuns, așadar, sa „distruga proteina anticorpului testului”, care ar trebui să recunoască coronavirusul. Ceea ce justifică falsul pozitiv. „Dacă ați fi folosit corect testul, așa cum este descris în textul atașat, ar fi negativ”, scrie producătorul. Și adăuga o dovadă: un videoclip în care se efectuează testul, de această dată fără a sări peste etapa esențială. Rezultatul este negativ
O explicație care nu este suficientă pentru a clarifica fenomenul observat într-un alt videoclip viral, realizat în Germania. Un utilizator a filmat o experiență similară săptămâna trecută, de data aceasta cu compot de mere. Apoi, el se asigură că testul este „pozitiv pentru coronavirus”. Publicat și în Franța, videoclipul servește drept argument pentru unii pentru a demonstra că coronavirusul nu există, în timp ce alții acuză direct testul ca ar infecta persoanele testate.
Cu toate acestea, în această experiență nu pare să fi fost uitat niciun pas. Numai că eroarea este mult mai evidentă. Trebuie să știți că un test antigen funcționează ca un test de sarcină, cu o fereastră pentru citirea rezultatelor. Cu toate acestea, citind instrucțiunile de utilizare și modul în care interpretăm rezultatele, citim că pentru ca un test să fie pozitiv, benzile colorate trebuie să apară în „linia de control (C) și linia de testare ( T) „. Dacă numai linia C – care asigură validarea testului – este colorată, atunci rezultatul este negativ. Și aici, o singură linie pare prezentă. Utilizatorul de Internet scrie în legenda că compotul este „pozitiv”, dar, de fapt, la o inspecție mai atentă, este opusul.
O „aberație” științifică
Într-un caz avem o metodă falsă și în celălalt un rezultat interpretat greșit. Cu toate acestea, chiar și cu o metodă riguroasă, punerea oricărui produs la test nu permite concluzia „ineficienței”. Specialistul Pierre Zachary amintește că „recunoașterea antigenelor și anticorpilor” de către teste a fost dovedită doar „în anumite medii”. Acest farmacist biolog explică de fapt că testele pentru aceste produse permit „validarea unui anumit număr de medii în care puteți face aceste analize”. Și de îndată ce luăm un mediu care nu este adaptat” avem precipitate de proteine care pot interfera”. „Când nu ați validat un mediu cu un test, puteți avea rezultate fals pozitive.” În acest caz, nu este surprinzător faptul că aciditatea și proteinele din lichide „interferează cu anticorpii”.
Pentru a ilustra importanța respectării condițiilor de testare, șeful sectorului de virologie de la Bio Group subliniază că chiar și anumite tampoane pot falsifica un test, provocând „reacții nespecifice”. „Laboratoarele încă lucrează la un test tampon – antigen”. În rezumat, deși este adevărat că aceste teste sunt la nivel global „mai puțin sensibile decât PCR” și au „mai multe interferențe”, nu putem folosi „orice pentru a face un test antigen”. O concluzie similară cu cea a Dialab. Laboratorul a reamintit pe Facebook că testele trebuie „întotdeauna efectuate de personalul spitalului sau de personal calificat”.