Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a initiat azi, 13 martie, discutii asupra codurilor juridice, precizand ca a observat ca, in ultimele saptamani, exista o preocupare in a se analiza continutul acestor proiecte si a fi dezbatute in presa. El a atins, in cadrul unei conferinte de presa, si subiectul noilor reglementari din Codul Civil care au referire directa la jurnalisti, intrand in conflict cu reprezentantii mass-media aflati de fata.
Predoiu a afirmat ca proiectul Codului civil isi propune sa grupeze, intr-un anumit capitol distinct, o serie de drepturi fundamentale ale omului, asa cum sunt reglementate si in alte legi, si in alte conventii internationale la care Romania este parte, printre care si dreptul la propria imagine.
„Este un drept recunoscut. Si aceste prevederi nu aduc in niciun fel atingere dreptului la libera informare, prin reglementarea dreptului la propria imagine si dreptul de a apara aceasta imagine. Nu trebuie sa exageram si sa trecem dintr-o extrema in cealalta, dupa parerea mea. Daca dumneavoastra considerati ca un anumit articol este intemeiat sau nu, este dreptul dumneavoastra. Puteti formula observatii, aveti chiar un avantaj, pe care noi nu-l avem: sa scrieti ceea ce doriti in ziar, fara ca noi sa putem raspunde. Sau chiar daca raspundem, o putem face tardiv”, a spus Predoiu, in replica la opinia ziaristilor prezenti la conferinta de presa precum ca noul Cod civil ar afecta drepturile presei.
Jurnalistii acuza ca va spori hartuiala la adresa lor prin noile prevederi din Codul Civil
Reprezentanti ai mass-media apreciaza ca unele articole din proiectul de Cod civil (art.263-274 ) impun unele conditii fara sa se tina cont ca ziaristii n-au pregatire juridica si fara ca cei care au elaborat codul sa stie cum cum functioneaza o redactie de presa scrisa sau de audio-vizual.
„Se impune o procedura de ordonanta presedintiala; practic, suntem pusi la zid, sa raspundem cu o viteza extraordinara, sa aducem probe, la tribunal, ca altfel riscam sa decadem, sa fim considerati ca am refuzat publicarea unor drepturi la replica si dreptul la rectificari, cu consecinta unor sanctiuni penale, nu?”, a sustinut unul dintre jurnalistii prezenti la conferinta de presa.
Catalin Predoiu a declarat, insa, ca, in opinia ministerului, acest proiect de Cod civil nu numai ca nu afecteaza presa, „dar chiar reglementeaza matur relatia dintre presa si subiectul de presa”. In replica, mai multi jurnalisti au afirmat ca au avut sute de procese pentru materiale scrise si ca, desi le-au castigat pe toate, pot spune ca nu este normal sa fie hartuiti pentru ca nu exista un cadru legislativ care sa-i apere asa cum se intampla in alte profesii.
Sursa: Agerpres