Vezi VIDEO
Modificari semnificative au fost aduse Codului fiscal din aceasta luna. Principalele noutati vizeaza plafonul peste care se plateste Taxa pe Valoarea Adaugata, limitarea dreptului de deducere a T.V.A., dar si modul de incasare si plata al contributiilor sociale obligatorii datorate de catre persoanele fizice.
Persoanele fizice autorizate si microintreprinderile care au o cifra de afaceri de maximum 65.000 de euro nu mai platesc TVA-ul incepand din aceasta luna. Schimbarea a fost impusa de noile reglementari ale Uniunii Europene, prin care s-a dispus cresterea plafonului de la care firmele sunt obligate sa plateasca taxa.
”Una dintre modificari se refera la plafonul reprezentand cifra de afaceri realizata de persoana impozabila, de la care are obligatia de a se inregistra ca si platitor de taxa pe valoare adaugata. Acest plafon s-a majorat de la valoarea de 35.000 de euro, cat era pana la data de 30 iunie anul curent, la 65.000 de euro, calculat la cursul in lei al valorii monedei europene la data de 1.01.2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana”, a aratat seful serviciului Colectare Venituri Bugetare din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Virgil Munteanu.
O alta modificare adusa Codului Fiscal se refera la limitarea dreptului de deducere a T.V.A. la 50% in cazul cumpararii, importului sau inchirierii unor autovehicule care sunt utilizate si in alte scopuri decat cele comerciale. Pana la inceputul lunii iulie, pentru achizitiile in leasing firmele isi deduceau TVA pentru intreaga suma, respectiv TVA aferenta ratelor lunare de leasing, mai putin valoarea reziduala platita la final.
”Apare si o alta modificare, care are in vedere limitarea dreptului de deducere a taxei pe valoare adaugata, de la 100% la suta, cat era pana in prezent, la 50% in cheltuielile aferente cumpararii, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate cu masa totala autorizata pana la 3.500 de kilograme si care au cel mult 9 locuri, inclusiv cel al soferului, daca aceste vehicule nu sunt utilizate exclusiv in scopul unor activitati economice”, a precizat Virgil Munteanu.
Aceasta restrictie nu se aplica in cazul in care aceste autovehicule sunt utilizate pentru activitati de transport persoane, de taximetrie, de agenti de vanzari si de achizitii, in cazul prestarii unor servicii de paza si protectie, servicii de curierat, pentru prestarea de servicii cu plata, precum si pentru inchiriere sau daca sunt utilizate ca marfa in scopuri comerciale. De asemenea, se prevede limitarea la 50% a dreptului de deducere a cheltuielilor aferente autovehiculelor care sunt folosite in alte scopuri decat cele comerciale.
O alta modificare semnificativa se refera la modalitatea de plata a contributiilor sociale obligatorii ale persoanelor fizice. Daca pana acum, acestea erau achitate la Casa Judeteana de Pensii, respectiv Casa de Asigurari de Sanatate, cu inceputul acestei luni, acestea sunt incasate de catre administratiile fiscale.
Sursa: Gabriela Kuhajda