Precipitatii abundente mai ales sub forma de ploaie, viscol, vant si polei sunt anuntate pentru urmatorul interval in Maramures. Institutia Prefectului a primit, in acest sens, o avertizare cod galben de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord, valabil pentru intervalul 15 decembrie, ora 18.00 – 16 decembrie, ora 18.00.
In atentionare se mentioneaza ca vor fi precipitatii care vor cumula local 20-25 l/mp si izolat 30 l/mp. Precipitatiile vor fi sub forma de ploaie, lapovita si trecator ninsoare. Local, sunt conditii favorabile pentru formarea poleiului.
In zona montana va ninge si se va depune un strat nou de zapada care va masura intre 5-10 cm. Vantul va prezenta intensificari temporare, depasind in rafala 50-60 km/h. La munte va fi viscol.
Prefectul Sorin Rednic, in calitate de presedinte al Comitetului judetean de iarna, a solicitat avertizarea comandamentelor locale de iarna si a grupurilor de suport tehnic. Societatile care asigura si intretin viabilitatea drumurilor publice vor interveni atat preventiv, cat si operativ pe sectoarele de drumuri in care se produce poleiul.
Sfaturi pentru conducatorii auto
Conducatorii autovehiculelor trebuie sa circule preventiv, sa isi adapteze viteza la conditiile meteorologice si cele de pe carosabil, respectiv de aderenta si sa pastreze o distanta fata de ceilalalti participanti la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau iesirea in decor, in cazul deraparii autovehicului, mai ales ca nu toti posesorii si-au echipat cu anvelope de iarna.
Daca soferii intampina probleme in trafic, din cauza conditiilor meteorogice nefavorabile (zapada, polei sau gheata pe drumurile publice, etc) este bine sa le anunte prin sistemul national unic de apeluri de urgenta 112, pentru ca aceia care asigura intretinerea si viabilitatea sectoarelor de drumuri nationale si judetene sa ia masurile care se impun pentru desfasurarea traficului rutier in siguranta.
Conducatorii auto trebuie sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna, respectiv sa detina lanturi antiderapante si alte dispozitive omologate, pe sectoarele de drumuri publice cu zapada, gheata si polei.
Soferii trebuie sa verifice inainte de a porni la drum starea de functionare a sistemului de climatizare si dezaburire, functionarea stergatoarelor de parbriz.
Pentru a fi siguri ca ajungeti la destinatie este bine sa aveti in dotare lanturi antiderapante, lopata si un saculet cu material antiderapant. Se recomanda folosirea sistemului de semnalizare si iluminare pentru a fi vazuti de ceilalti participanti la trafic.
Inaintea plecarii cu autovehiculul, va sfatuim sa va interesati asupra traseului ales precum si despre conditiile meteo prognozate pentru zona tranzitata, dar si conditiile rutiere de pe sectoarele de drumuri pe care doriti sa le strabateti. Aderenta pe carosabil cu polei este una mai redusa, iar spatiul de oprire a autovehiculului in aceste conditii este mai mare (se dubleaza sau tripleaza).
La plecarea de pe loc este bine sa se foloseasca treapta a doua de viteze, actionand foarte fin ambreiajul.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea in derapaj.
Reducerea vitezei se va face cu ajutorul franei de motor. Se vor evita opririle si stationarile in rampa sau panta. Conducatorii auto trebuie sa aiba o grija deosebita la coborarea pantelor.
Nu accelerati la iesirea din virajele stranse in pasurile montane. Daca ati fost surprinsi de formarea poleiului in timp ce sunteti in trafic si simtiti ca nu stapaniti comenzile, scoateti autovehiculul in afara partii carosabile intr-un loc in care nu exista posibilitatea sa ramaneti impotmoliti si asteptati utilajele de interventie care imprastie material antiderapant.
In conditii de ninsoare abundenta nu opriti si nu stationati cu autovehiculele in trafic, pe traseele pe care se deplaseaza mijloacele de transport in comun, pentru a permite interventia utilajelor de deszapezire.
Factori de risc pe drumurile cu polei il prezinta: scaderea aderentei si cresterea semnificativa a spatiului de franare; derapajul si patinarea; exista posibilitatea intrarii in derapaj in orice moment, atat la franare cat si la accelerare; imposibilitatea controlului directiei in cazul apasarii simultane a pedalei de ambreiaj si frana; intrarea in derapaj la orice bruscare a volanului; virajele sunt mai greu de controlat.
O atentie deosebita trebuie acordata pietonilor care se deplaseaza mai dificil, existand pericolul sa alunece si sa cada pe trecerile de pietoni. Pietonii vor trebui sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor, strazilor si sa procedeze la efectuarea acestora numai dupa ce sunt siguri ca traversarea se poate face in conditii de siguranta.
Alte recomandari
Turistii care se aventureaza pe traseele montane sunt rugati sa renunte la parcurgerea de trasee dificile si sa isi anunte prezenta in zona jandarmilor montani si salvamontistilor. Situatia hidrometeorologica va fi monitorizata permanent de catre pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures, respectiv Dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.
Alte recomandari se refera la deplasarea in afara locuintelor, atunci cand populatia trebuie sa evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate in constructie, copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vant si care le pot pune viata in pericol.
Este perioada de weekend si o atentie speciala trebuie acordata si locurilor de agrement pentru practicarea sporturilor de iarna. Rugam conducatorii sa nu isi parcheze autovehiculele (Cavnic, Suior, Mogosa) in asa fel incat sa obstructioneze circulatia rutiera si sa faciliteze accesul vehiculelor de interventie.
Drumuri inchise
Vor fi inchise, pe perioada de iarna, drumul judetean 109 F, pe relatia Cavnic-Strambu Baiut, tronsonul drumului judetean 183, pe relatia Izvoare-legatura cu DN18, in Pasul Gutai si DC 19, pe relatia Botiza-Grosii Tiblesului (un tronson de 6 km).
Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor situatii de urgenta generate de ninsorile viscolite, drumuri acoperite cu polei sau intensificari ale vantului.
Sursa: eMM.ro