Codul galben ramane in vigoare pentru judetul Maramures pana astazi, 7 august, ora 23.00 anunta reprezentantii Prefecturii, care au primit un comunicat de la Centrul Regional de Meteorologie. Astfel, sunt prognozate, ploi torentiale, intensificari ale vantului care pot lua aspect de vijelie, descarcari electrice si caderi de grindina. Cantitatea de precipitatii va depasi local 20 l/mp si izolat 50 l/mp.
Subprefectul Maramuresului, Gyongyike Bondi, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a solicitat informarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si monitorizarea de catre Centrul Operational al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta si Dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor a evolutiei fenomenelor hidrometeorologice.
Comitetele locale pentru situatii de urgenta trebuie sa supravegheze sectiunile cursurilor de apa. De asemenea, membrii acestora vor monitoriza sectiunile de scurgere din apropierea podurilor si podetelor, fiind pregatiti de interventie operativa, impreuna cu pompierii militari pentru limitarea efectelor negative, din cauza scurgerilor de pe versanti care pot transporta material aluvionar si lemnos.
Turistii care se aventureaza pe trasee montane trebuie sa isi anunte prezenta jandarmilor montani si salvamontistilor si sa evite camparea in zona torentilor de pe versanti, vailor, paraielor, respectiv a podurilor si podetelor.
In Maramures sunt prezenti copii in tabere de vacanta, iar insotitorii lor trebuie sa tina seama de prognoza meteorologica si de recomandarile facute pentru a nu le pune viata in pericol, in perioada vizitarii unor obiective turistice sau locuri de agrement din judet.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda oamenilor sa isi inchida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii.
Se va evita, in perioada desfasurarii fenomenelor meteorologice periculoase, trecerea prin apropierea copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate de vantul puternic, precum si a imobilelor aflate in constructie.
Conducatorii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile in apropierea copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate, precum si a imobilelor aflate in constructie, sa nu atinga stalpii sau firele cazute la pamant si sa nu isi parcheze autoturismele sub copaci izolati sau pe podete care pot fi colmatate de aluviuni, iar suvoaiele de apa pot produce pagube acestora.
Echipe specializate ale serviciilor de utilitate publica (gaz, apa si canalizare, energie electrica, telefonie) vor fi pregatite de interventie si remediere, in caz de nevoie a deficientelor aparute in retelele de distributie.
Sursa: eMM.ro