Vezi VIDEO
Noul Cod Rutier ce urmeaza sa intre in vigoare nu este unul tocmai prietenos cu soferii indisciplinati, avand in vedere ca amenzile pot atinge sume colosale in cazul in care conducatorii auto nu respecta regulile de circulatie. Potrivit reprezentantilor Politiei Rutiere Maramures, noile reglementari nu fac altceva decat sa previna accidentele grave de circulatie, modificarile majore fiind aduse doar in cazul principalelor abateri care pot fi cauzele unor accidente grave de circulatie.
Proiectul de modificare a Ordonantei de Urgenta 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, este astazi, 2 octombrie, pe ordinea de zi a guvernului. Noul Cod Rutier a trecut prin comisiile de specialitate a parlamentului, iar din 11 septembrie a fost in dezbatere publica. Potrivit sefului Serviciului Politiei Rutiere Maramures, Dorin Gherman, principalele modificari ale Codului Rutier vor viza cresterea sanctiunilor contraventionale si a perioadelor de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule, ca urmare a faptului ca statele membre ale Uniunii Europene si-au propus reducerea mortalitatii cu 50%, in perioada 2011-2020.
„Din pacate, in prezent in Romania isi pierd viata anual mai mult de 2.000 de persoane, alte peste 9.000 fiind ranite grav ca urmare a accidentelor de circulatie. Aceasta, in costuri, inseamna undeva in jur de 2% din Produsul Intern Brut al Romaniei. Prin urmare, trebuia facut ceva. Directia Rutiera a propus inasprirea legii, in ceea ce priveste combaterea principalelor cauze generatoare de accidente grave de circulatie si impunerea utilizarii dispozitivelor de siguranta“, a explicat seful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Politie a Judetului Maramures.
Daca pana in acest moment soferii care nu purtau centura de siguranta sau casca de protectie, in cazul celor care conduc mopede, erau sanctionati cu amenda de la 160 la 240 de lei si cu 2 puncte de penalizare, in noua forma a Codului Rutier amenda va creste de la 720 la 1.600 de lei, fiind aplicate si 6 puncte de penalizare. De asemenea, in prezent pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice amenda prevazuta este intre 720 si 1.600 de lei, iar noua forma a Codului Rutier prevede amenzi de la 1.680 de lei la 4.000 de lei, iar perioada de suspendare a permisului se va majora la 180 de zile.
Se va sanctiona mai aspru si trecerea pe culoarea rosie a semaforului, soferii urmand sa ramana fara permis 60 de zile, si vor primi o amenda intre 480 si 640 de lei. Aceleasi sanctiuni se aplica si pentru neacordarea de prioritate pietonilor.
„O alta noutate ar fi faptul ca se va introduce suspendarea permisului pe masura ce viteza de deplasare creste. In prezent, noi suspendam dreptul de a conduce la viteze mai mari cu peste 50 de kilometri fata de cea legala. Pe viitor, suspendarile vor interveni gradual, la viteza. Pentru depasire cu peste 30 de kilometri, intre 31 si 40 de kilometri la ora, dreptul de a conduce va fi suspendat pentru o luna. Pentru depasirea cu vitezei legale cu limita intre 41 si 50 de kilometri la ora suspendarea va creste la 2 luni si asa mai departe. Intre 51 si 60 de kilometri la ora depasirea limitei legale va fi suspendare de 3 luni si o amenda de la 720 la 1.600 de lei“, a adaugat Dorin Gherman.
Modificarile la Codul Rutier nu sunt singurele masuri pe care Politia Rutiera si le doreste pentru preventia accidentelor. Pe viitor, acestia vor sa implementeze si alte modalitati de constientizare a importantei respectarii legislatiei. „Noi speram sa duca aceasta inasprire a codului rutier la reducerea numarului si consecintelor accidentelor grave de circulatie. Este o prima masura pe care speram sa reusim sa o obtinem. Ar urma introducerea ca materie obligatorie in ciclul primar din scoli a educatiei rutiere si un alt aspect, care desigur nu depinde de noi, imbunatatirea infrastructurii rutiere. Investitii masive in autostrazi, centuri ocolitoare ale oraselor, extinderea retelei de iluminat public, amenajarea de treceri de pietoni“, a adaugat Gherman.
Noul Cod rutier prevede o amenda maxima de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu isi indeplinesc atributiile, o amenda maxima pentru soferi de 9.600 lei si o perioada maxima de doi ani in cazul suspendarii permisului de conducere. Aceasta ultima sanctiune va fi aplicata pentru accidente grave cauzate de consumul de alcool, depasirea cu peste 60 km/h a limitei de viteza, circulatia pe contrasens, trecerea nepermisa a caii ferate sau sofatul fara carnet sau cu carnet suspendat.
Sursa: Cosmin Carp